open-navfaktor-logo
search
Zvanično potvrđeno
Specijalni predstavnik EU-a: Lajčak preuzima dužnost odmah, mjesečna plaća više od 20.000 eura
Vijeće Evropske unije danas je zvanično potvrdilo imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.
03.04.2020. u 12:05
get url
text

- Zadaci novog specijalnog predstavnika EU-a bit će da postignu sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, poboljšaju dobrosusjedske odnose i pomirenje među partnerima na Zapadnom Balkanu, pomognu da se prevaziđe naslijeđe prošlosti i doprinese dosljednosti i efikasnosti djelovanja EU-a na Zapadnom Balkanu - stoji u izdatom saopćenju iz sjedišta EU-a.

U saopćenju se potvrđuje da će Lajčak odmah preuzeti svoje dužnosti, sa početnim mandatom od 12 mjeseci.

Navodi se također da trenutno devet specijalnih predstavnika EU-a podržava rad visokog predstavnika Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozefa Borelja (Jospeh Borell).

Prema dokumentu o imenovanju Lajčaka, u koji RSE ima uvid, navodi se da će njegovo suštinsko angažovanje biti da u ime šefa evropske diplomatije i u bliskoj saradnji sa zemljama članicama EU-a, olakša dijalog između Beograda i Prištine, "i radi na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sklapanjem pravno obavezujućeg sporazuma koji će riješiti sva otvorena pitanja između strana".

Prema ovom dokumentu, za njegovu funkciju,u narednih godinu dana izdvojeno je 1,2 miliona eura. Njegova mjesečna plaća, će biti u iznosu više od 20.000 eura.

Imenovanje Lajčaka je 27. marta potvrđeno takozvanom pisanom procedurom, koja se u posljednjim nedjeljama vrlo često koristi za donošenje odluka na nivou EU-a, zbog izolacije u kojoj se nalazi Stari kontinent i nemogućnosti da predstavnici država članica budu fizički prisutni sastancima.

Njegovo imenovanje je predložio visoki EU predstavnik za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost. Lajčak ima bogato iskustvo u regionu. On je bio slovački ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, potom je imenovan za evropskog izaslanika za referendum o crnogorskoj nezavisnosti te je bio na funkciji visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Govori tečno bosanski, srpski i hrvatski jezik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.