open-navfaktor-logo
search
Sastanak s ambasadorom
Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar stigao u Sarajevo
Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar danas oko 14 sati stigao je u Sarajevo.
07.11.2021. u 16:18
get url
text

Escobar se sa Sarajevskog aerodruma uputio u rezidenciju američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Erica Nelsona, s kojim će obaviti prvi od niza planiranih sastanaka.

Na Twitter nalogu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini najavljeno je da će Escobar posjetiti Sarajevo i Banju Luku, kako bi ponovio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Za vrijeme posjete BiH američki izaslanik boravit će u Sarajevu i Banjoj Luci, a za sutra su planirani odvojeni susreti sa članovima Predsjedništva BiH.

Uoči posjete Escobar je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio kako želi da građanima BiH poruči da neće biti novog rata.

- Što se tiče slabljenja centralnih institucija, bit ću jako iskren. Razlozi koji se kriju iza toga su korupcija. Ono što Milorad Dodik radi je da on pokušava zaštititi svoju moć i svoj novac. Molim ljude da ne nasjedaju na to, da mu ne omogućavaju da to čini. Da budem iskren, agendu koju zastupa Dodik ne podržava niko drugi u regiji, uključujući Srbiju s kojom razvijamo partnerstvo - rekao je Escobar, između ostalog, za RSE.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.