open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Specijalci u sarajevskom KPZ-u: U toku pretresi kompletnog zatvora i okolnih objekata
Pripadnici Jedinice za specijalističku podršku MUP-a Kantona Sarajevo, zajedno sa pripadnicima Zavodske policije i psima tragačima, pretresaju kompletne prostorije Kazneno-popravnog zavoda u Sarajevu, kao i objekte koji graniče sa zgradom KPZ-a.
23.06.2020. u 19:26
get url
text

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je i Faruk Zubčević, direktor KPZ Sarajevo.

On je objasnio kako se pretresi obavljaju shodno Strategiji borbe protiv korupcije i Akcionog plana borbe protiv korupcije za period od 2017. do 2020. godine, s ciljem povećanja sigurnosnog sistema KPZ Sarajevo. 

Faruk Zubčević, direktor KPZ Sarajevo

- Ministarstvo pravde FBiH je zajedno sa Specijalnom jedinicom MUP-a KS preduzelo radnje i aktivnosti na pretresu kompletnog objekta KPZ-a u ulici Branilaca Sarajeva na broju 6. Ovim aktivnostima će biti obuhvaćene ne samo prostorije pritvora, nego i kompletne prostorije koje koriste uposlenici. Bit će korištena najsofisticiranija oprema poput termo-kamera, najnoviji uređaji za otkrivanje GMS signala, za otkrivanje eventualnih zvučnih i drugih nosača glasa i slike, kao i prostorije koje su locirane van centralne infrastrukture objekta, te granične prostorije sa Općinskim i Kantonalnim sudom u Sarajevu, uključujući i gornji podest garažnog prostora Jadranka, koji se nalazi paralelno sa drugim izlaznim podestom zatvora - istakao je. 

Direktor KPZ-a Sarajevo je dodao kako će prilikom pretresa biti korišteni i službeni psi za otkrivanje narkotika, kako sintetičkih tako i drugih vrsta opijata.

- KPZ Sarajevo je u protekle dvije godine opremljen najkvalitetnijim uređajima i sa velikom dozom sigurnosti se može reći da je jedan od sigurnijih objekata i najopremljeniji objekat ne samo na teritoriji BiH, nego i šire. Bitno je napomenuti da je KPZ Sarajevo ostvario blisku i direktnu saradnju sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA), Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Federalnom upravom policije (FUP), MUP-om KS i Antikorupcijskim uredom Vlade KS, što daje jednu posebnu dimenziju efikasnog rješavanja svih sigurnosnih problema i prije nego što oni nastanu. Imamo dobru razmjenu informacija, tako da Zavod vlada podacima i određenim saznanjima koji su bitni za sprečavanje pokušaja realizacije određenih radnji koje imaju elemente krivičnog djela, a tču se zatvora ili su od interesa predmetne oblasti - zaključio je Zubčević.

{$galerijaFotografija}

Pretresi KPZ Sarajevo
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.