open-navfaktor-logo
search
Kafedžić potvrdio
Specijalac za borbu protiv korupcije stigao u BiH, Eric Larson naredne sedmice preuzima dužnost
Amerikanac Eric Larson, koji će obavljati dužnost višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo, doputovao je u Bosnu i Hercegovinu.
15.07.2020. u 16:16
get url
text

Šef ovog ureda Erduan Kafedžić potvrdio je za Faktor da su sa Larsonom već imali nekoliko sastanaka.

- Naredne sedmice gospodin Larson stupa zvanično na dužnost. Njegov dolazak samo je jedna od brojnih konkretnih pomoći koju Uredu pruža Ambasada SAD-a u provođenju antikorupcijskih aktivnosti. Gospodin Larson će obavljati poslove za koje ima relevantno međunarodno iskustvo. Njegovo poznavanje situacije u regionu, iskustvo u radu na slučajevima korupcije, stvaranju antikoruptivnih sistema, obavljanje poslova međunarodnog tužioca u BiH bit će od velikog značaja za provođenje antikorupcijskog djelokruga Ureda – poručuje on.

Larson je od 2013. godine radio kao međunarodni pravni savjetnik u Ambasadi SAD-a u Crnoj Gori. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio mu je prije mjesec dana na inicijativu vrhovnog državnog tužioca orden crnogorske zastave drugog stepena za "izuzetan doprinos, saradnju sa državnim organima Crne Gore i podršku u kreiranju i realizaciji reformi koje su vodile unapređenju vladavine prava u Crnoj Gori".

Prije dolaska u Crnu Goru radio je u misiji EULEX-a u Prištini, na Kosovu, kao međunarodni tužilac Specijalnog državnog tužilaštva Kosova. Larson je u diplomatskoj službi od 2003. godine.

Ranije je bio angažovan u Bosni i Hercegovini, gdje je radio kao međunarodni tužilac u Specijalnom odjeljenju za ratne zločine i Specijalnom odjeljenju za organizovani kriminal i korupciju Državnog tužilaštva BiH. Radio je i u Odjeljenju za borbu protiv kriminala i korupcije Kancelarije visokog predstavnika. Larson je bio angažovan u Ujedinjenim nacijama, kao stalni istraživač Kancelarije za usluge internog nadzora u Republici Kongo i kao stručnjak za prevenciju zločina UNODC u Austriji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.