open-navfaktor-logo
search
Skandal
SPC u Budvi održao parastos zločincu Mihailoviću koji je rukovodio pokoljem nad 10.000 Bošnjaka u Foči i okolini
Nakon što je Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Bijeljini održala parastos ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata, četničkom komandantu Dragoljubu Draži Mihailoviću, isti skandalozan skup održan je i u Budvi.
18.07.2022. u 09:28
get url
text

Slobodarski dio Crne Gore je ogorčen ovim potezom SPC-a.

- Poznato je da je 1943. godine u pljevaljskom, bjelopoljskom, pribojskom i fočanskom kraju četničkom kamom ubijeno oko deset hiljada muslimana. Više od četvrtine ubijenih su bila djeca do četiri godine.

Ovom operacijom etničkog čišćenja je rukovodio Dragoljub Mihailović, čiji se štab tada nalazio u blizini zone dejstava, i to putem svojih komandanata Pavla Đurišića, Vojislava Lukačevića i Petra Baćovića. Davati Draži parastos u Crnoj Gori je ružno i neukusno, a to je još jedan od načina kojim Crkva Srbije pokazuje da baštini ideologiju Ravnogorskog pokreta - kazao je za podgoričku Pobjedu crnogorski publicista i kolumnista Slobodan Jovanović. 

Objašnjava da je ovaj pokolj učinjen kao dio ideološke matrice koju je Stevan Moljević prikazao u aktu "Homogena Srbija" kojim je predviđao da dva miliona "nesrba" mora biti pobijeno ili iseljeno iz Sandžaka i istočne Bosne. Ovaj dokument, kako navodi Jovanović, ravnogorski pokret prihvatio je kao svoj programski akt.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.