open-navfaktor-logo
search
Kolegij usvojio
Spašavanje sistema zdravstva: Hitna sjednica Skupštine KS 19. aprila, redovna 29. aprila
Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo usvojio je danas Prijedlog za održavanje hitne sjednice Skupštine 19. aprila u 10 sati.
14.04.2022. u 15:27
get url
text

Dnevni red bit će utvrđen na samoj sjednici, ali je za sada izvjesno da će se na njoj naći Odluka o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Prethodno, članovima Kolegija obratio se ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, koji je upozorio na posljedice po zdravstveni sistem KS ukoliko Skupština ubrzo ne da saglasnosti na ove dokumente.

Podsjetio je da Zavod ne može refundirati troškove liječenja i da su se po ovome osnovu već nagomilala dugovanja u iznosu od devet miliona KM, da nije moguće izdavanje ortopedskih pomagala, da apoteke i ustanove koje pružaju primarnu zdravstvenu zaštitu svakoga dana mogu prestati pružati usluge jer Zavod ne plaća obaveze... Kazao je i da 25., odnosno 26. aprila treba doznačiti novac za narednu platu zdravstvenih radnika. Naglasio je da se radi o budžetu od 499 miliona KM, da je Finansijski plan prvi put urađen bez skrivenih stavki i da ga je trebalo već usvojiti kako bi zdravstveni sistem funkcionirao neometano.

Na današnjoj sjednici Kolegija usvojen je i Prijedlog za održavanje 52. redovne sjednice Skupštine KS 29.04.2022. godine u 10 sati. Na dnevnom redu ove sjednice trebale bi se naći tačke koje su bile planirane za 49. i 51. sjednicu, s određenim izmjenama.

Između ostalog, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je da će za obimni dnevni red te sjednice presložiti i dodatne materijale koji su prošli proceduru na Vladi KS, između ostalog Nacrt zakona o uvjetima koje treba ispunjavati Kantonalna bolnica.

Po pitanju prigovora pojedinih zastupnika da im materijali za sjednicu nisu dostavljeni u štampanoj formi, zbog čega jučer sjednica nije Skupštine nije mogla biti održana, Kolegij je danas zaključio da će nadležna skupštinska služba uključiti sve kapacitete kako bi obiman printani materijal svim zastupnicima tokom sutrašnjeg dana mogao biti dostavljen na adrese, saopćio je Press Kantona Sarajevo.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.