open-navfaktor-logo
search
Nazire se kraj agoniji
Spas za Zrak trebao bi stići iz Austrije: Direktor Koldžo umjereni optimista, Sindikat oprezan, traži ostavku
Dugogodišnjoj agoniji sarajevskog preduzeća namjenske industrije Zrak, koje je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, čini se nazire se kraj. 
17.11.2022. u 13:31
get url
text
Nedžad Koldžo
get url
text

VEZANI TEKST - Sindikat Zraka: Tehnički direktor radnicima prijeti čakijom i šarafcigerom, nismo primili sedam plaća

Naime, direktor Zraka Nedžad Koldžo potvrdio je Faktoru da bi se spas za ovu nekada uspješnu firmu mogao pronaći u Austriji. 

- Posao je dogovoren, dobili smo narudžbu, ostali su samo tehnički detalji. O tome smo na jučerašnjem sastanku u Vladi FBiH upoznali premijera Fadila Novalića, resornog ministra Nermina Džindića, a bili su prisutni i predstavnici Sindikata Zraka.

Radi se o kompletu nišanskih sprava. Mi smo, što se tiče optike, već završili dobar dio posla, odnosno brušenja leća. To ne može niko raditi osim Zraka. Ukoliko zadovoljimo na ovom prvom poslu, aranžman s Austrijancima bila bi perspektiva za duži period, praktično bi dobili strateškog partnera. To bi bio veliki korak ka stabilizaciji firme - rekao je Koldžo.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH: Za isplatu plaća radnicima Zraka Sarajevo odobreno 110.000 KM

Naglasio je kako agonija Zraka traje više od 10 godina.

- Zrak je svojevremeno radio nišanske sprave za četiri velika preduzeća namjenske industrije u BiH, ali i zemljama regije, ali tih ugovora već dugo nema. To je izazvalo dugogodišnji problem.

Promijenilo se dvadesetak uprava, sve je manje stručnog kadra u proizvodnji, a jedan dio penzionera i radnika Zraka pokrenuli su nakon podnesenih tužbi stečajni postupak. Pokušavamo izbjeći stečaj, doći u poziciju prethodnog stečajnog postupka, što omogućava zakon - govori Koldžo.

Radnicima se duguje najmanje sedam plaća, a prije nekoliko dan dobili su tek topli obrok u iznosu od 186 KM.

VEZANI TEKST - Koldžo o rješenju Vlade KS za "Zrak": Čini mi se da ministar Delić ne zna o čemu priča

- Tačno je, isplaćan je topli obrok. Ja sam u firmi tek desetak mjeseci, zatekao sam dug od 17 miliona KM, i to bez kamata. Istovremeno se radnicima već dugovalo tri, četiri plaće. Sve tužbe i presude stigle su prije mog dolaska.

Činimo sve kako bi spasili firmu i onim zaposlenim koji žele raditi pružiti priliku da zarade plaće - poručio je Koldžo.

S druge strane, u Sindikatu Zraka se nadaju dobrim vjestima, ali su oprezni.

VEZANI TEKST - Džindić: Traži se rješenje za Zrak, optimizam zbog uspona Pretisa

- Imali smo sastanak u Vladi FBiH. Uprava Zraka predočila je eventualni posao s Austrijancima, ali ministar Džindić nije nam ostavio utisak da je siguran u realizaciju ovog aranžmana.

Sačekat ćemo još malo, nešto bi se navodno trebalo dogovoriti u petak. Kad čekamo godinama, možemo još malo. Istovremeno, ne odustajemo od naših zahtjeva, tražimo smjenu uprave i Nadzornog odbora. Dobili smo samo topli obrok, a sa krajem novembra dugovat će nam se osam plaća. Ukoliko se ne dogovori posao s Austrijancima, uslijedit će protesti radnika Zraka pred zgradom Vlade FBiH - kazao je za Faktor Emir Kominlija, predsjednik Sindikata Zraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.