open-navfaktor-logo
search
ABA 2 liga
Sparsi protiv Heliosa žele prekid negativne serije
Utakmica 6. kola ABA 2 lige bit će odigrana sutra od 17.30 sati
06.11.2019. u 13:42
get url
text

Košarkaši Sparsa u neredna četiri dana očekuju susrete protiv slovenskog Heliosa u regionalnoj ABA 2 ligi i tuzlanske Slobode u domaćem prvenstvu.

Nakon neočekivano slabog starta u ABA 2 ligi, u kojem su Sparsi zabilježili svih pet poraza, trener Goran Šehovac podnio je ostavku, a uprava je odlučila da sarajevski tim s klupe privremeno vodi direktor tog kluba Nermin Selimović.

Već u prvom nastupu Sparsi su prije dva dana u Bratuncu savladali istoimenu ekipu, u meču 4. kola Prvenstva BiH.

- U tom susretu momci su dali sve od sebe, energetski smo bili na jednom izuzetnom nivou. Drugo poluvrijeme smo prelomili, kako smo i zamislili, i na kraju se dobro i završilo. Iskreno se nadam da je ovo početak naših dobrih rezultata - kazao je Selimović danas na press konferenciji u Sarajevu.

On je naveo da nema nikakvih trenerskih ambicija, te da će tu dužnost obavljati privremeno.

- Ono što je trenutno dostupno na tržištu slobodnih trenera u ovom trenutrku ne zadovoljava naše ukuse ili je to nešto što prelazi budžet koji mi možemo da pokrijemo, tako da je Uprava kluba odlučila da ovako nastavimo, a da tražimo rješenje. To može biti za pet dana ili mjesec, teško je reći - rekao je Selimović.

Dugogodišnji trener Sparsa Marko Trbić, pod čijim je vodstvom klub ostvario najbolje rezultate, "prekomandovan" je u omladinski pogon, po kojem su Sparsi propoznatljivi u cijelom regionu. Njegov povratak na poziciju trenera prvog tima, po riječima Selimovića nije aktuelan.

- Trbić se vratio u omladinski pogon. Rad sa mladim. Siguno će biti na većoj razini nego što je bio prethodnih godina. Sve snage ćemo usmjeriti da okupimo najtalentovaniju djecu, da s njima dobro radimo i da oni popunjavaju prvi tim - kazao je Selimović.

Nakon izuzetno uspješene prošle sezone, koju je Selimović ocijenio kao najboju u istoriji kluba, ekipa je u novu sezonu ušla s finansijskim problemoma, zbog slabog odziva sponzora i nikakve pomoći nadležnih opštinskih, gradskih i kantonalnih struktura.

- U klubu je jako loša situacija po pitanju pronalaska sredstava od sponzora. U prošloj sezoni imali smo izuzetan rezultat, ali i jako je mali odziv sponzora. Ukupno je bilo samo tri do pet posto sponzorskog novca, da ne pričamo o pomoći vlasti, općina i gradske uprave, apsolutno ništa. Da mi sami to nosimo na svojim leđima je nemoguće. Morali smo se vratiti jedan korak unazad. Budžet je prepolovljen za više od 50 posto u odnosu na prošlu sezonu. Situacija u klubovima iz država regiona nije ni slična kao kod nas - kazao je Selimović.

Sparsi sutra u dvorani Grbavica dočekuje ekipu Heliosa iz Domžala, koja je dosad zabilježila tri pobjede i dva poraza.

- Radi se o dobroj ekipi, o čemi najbolje pokazuju njihovi rezultati na otvaranju sezone. Očekujem da sutra budemo na jednom dobrom energetskom nivou, da s dosta pameti, dođeno do prve pobjede u ABA 2 ligi - rekao je Selimović.

Igrač Sparsa Branislav Đekić također očekuje tešku utakmicu sa slovenskim timom.

- Ekipa Heliosa pokazala je kvalitet u prethodnim utakmicama. Moramo da svu svoju energiju i koncetraciju usmjerimo ka tome da prekinemo loš niz koji smo napravili u ABA ligi. Moramo na terenu da pokažemo da imamo kvalitet - kazao je Đekić.

Utakmica 6. kola ABA 2 lige bit će odigrana sutra od 17.30 sati, dok je susret protiv tuzlanske Slobode, u 5. kolu Prtvenstva BiH, na programu u nedjelju od 18 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.