17. vojvoda od Huescara, koji je oženjen Sofijom Palazuelo, dočekao je njihovo drugo dijete 10. januara.

Sofija je rodila u bolnici Nuestra Senora del Rosario u Madridu, u istoj bolnici u kojoj je u septembru 2020. rodila i prvu kćerku, Rosario.

Puno ime njihove prvorođene kćerke je Rosario Matilde Sofía Cayetana Dolores Teresa, a odlučili su da ime svoje najmlađe kćeri produže.

Malena je krštena u Sevilji ranije ovog mjeseca i službeno je krštena kao Sofija Fernanda Dolores Cayetana Teresa Angela de la Cruz Micaela del Santísimo Sacramento del Perpetuo Socorro de la Santisima Trinidad y de Todos Los Santos, prenosi Unilad.

Međutim, da bi beba Sofija bila upisana u registar, ime djeteta mora biti skraćeno na jedno složeno ime (ime sa crticom) ili dva pojedinačna.

Obično u Španiji ljudi imaju i dva prezimena sastavljena od prezimena oca i majke.

Prema španskom listu El Pais, drugorođenče vojvode i vojvotkinje nazvano je u čast njene majke i bake, Sofije Barozo, dok je njeno drugo ime Fernanda u čast njenog oca Fernanda.

- Djevojčica neće moći biti upisana u registar građana s nizom imena koja prevazilaze sva pravila, iako je to počast preminuloj vojvotkinji od Albe i drugim članovima porodice i uključuje vjerske pobožnosti - navodi list.

Fernandova baka, 18. vojvotkinja od Albe, također je bila poznata po svom dugačkom imenu. Imala je 19 imena i zvala se: Maria del Rosario Cayetana Paloma Alfonsa Victoria Eugenia Fernanda Teresa Francisca de Paula Lourdes Antonia Josefa Fausta Rita Castor Dorotea Santa Esperanza Fitz-James Stuart i de Silva Falco y Gurtubay.

Izvještava se da je pokojna vojvotkinja bila najtituliranija osoba na svijetu, prema Guinnessovoj knjizi rekorda.