open-navfaktor-logo
search
Avantura
Španski profesor biciklom na putu oko svijeta: Planira posjetiti i balkanske zemlje
Španski profesor fizičkog vaspitanja Roberto Merchan Baeza biciklom iz Tajlanda zaputio se na put oko svijeta, a nakon što je prešao oko 16 hiljada kilometara napravio je pauzu u mjestu Beysehir u turskom gradu Konyi.
03.10.2020. u 12:31
get url
text

U razgovoru s novinarima, ovaj 33-godišnji avanturista je ispričao da je rođen u Malagi u Španiji te da je veliki zaljubljenik u putovanja biciklom.

Istakao je da od djetinjstva mašta o tome da biciklom putuje i obilazi razne svjetske atrakcije, dodajući da je upravo s tim ciljem prije tri godine iz Bongkoka, glavnog grada Tajlanda, krenuo na put oko svijeta.

Do sada je na tom putovanju posjetio ukupno 14 zemalja, uključujući Vijetnam, Maleziju, Kinu, Indiju, Kambodžu, Uzbekistan, Turkmenistan, Tibet, Tadžikistan, Kirgistan, Iran, Armeniju i Gruziju.

Naglasio je da mu je cilj da posjeti sve države u svijetu te da potom napiše knjigu o toj avanturi, dodajući da je već napisao neke tekstove o gostoljubivosti ljudi koje je upoznao tokom dosadašnjeg putovanja, koje će činiti jedan dio planirane knjige.

Španski avanturista je kazao da će poslije Turske posjetiti balkanske zemlje odakle će nastaviti put prema Poljskoj i Češkoj.

U Evropi planira završiti prvu fazu svjetske turneje te potom napraviti pauzu i nastaviti raditi određeno vrijeme, a narednih godina ponovo biciklom krenuti na neki drugi kontinent kako bi obišao neke druge zemlje.

Baeza na svojoj internet stranici i društvenim mrežama redovno objavljuje videosnimke o kulturama i ljudima koje upoznaje na putu oko svijeta.

Predsjednik Udruženja za kulturu i turizam Mustafa Buyukkafali kazao je da je sretan što imaju priliku da u Beysehiru ugoste ovog svjetskog avanturistu.

- Želim poručiti i drugim biciklistima u svijetu koji planiraju krenuti na putovanja da ovdje, u Beysehiru, mogu odsjesti i odmoriti se. Ovdje redovno imamo goste bicikliste iz cijelog svijeta. Roberto je jedan od njih. Želimo mu da s najljepšim uspomenama odavde nastavi turneju po svijetu - rekao je Buyukkafali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.