open-navfaktor-logo
search
Dvoje uhapšenih
Španska policija otkrila narkopodmornicu sa 3.000 kilograma kokaina
Policija u istrazi pokušava da poveže pošiljku s moćnom narkoorganizacijom, navodeći da su ne više od tri grupe imale ekonomski i logistički kapacitet da izvrše ovakvu operaciju
29.11.2019. u 08:23
get url
text
Kokain pronađen u podmornici u Španiji

Španska policija, nakon što je izvukla na obalu narkopodmornicu otkrivenu nedaleko od obale Pontevedra u Galiciji, ustanovila je da se u njoj nalazilo više od tri tone kokaina, što je veća količina nego što se prvobitno mislilo, objavio je El Pais.

- U podmornici dugačkoj oko 20 metara, pronađena su 152 paketa sa više od 3.000 kilograma kokaina, čija vrijednost na crnom tržištu iznosi više od 100 miliona eura - rekao je Javier Losada, izaslanik vlade u Galiciji.

To je ujedno i prva narkopodmornica presretnuta u vodama EU-a.

- To je bila historijska operacija jer je ovo prvi put da je plovilo s tom namjenom otkriveno u Evropi - rekao je Losada i zahvalio na pomoći vladama SAD-a, Velike Britanije, Brazila i Portugala.

Dvojica članova posade iz Ekvadora su uhapšena, dok se za trećim članom posade, španskim državljaninom, još traga.

Losada je rekao da je podmornica imala kapacitet goriva da pređe okean i upozorio da trgovci drogom i dalje unose drogu u Evropu koristeći razne vrste plovila.

Podmornica je otkrivena u nedjelju na obali Pontevedre, u španskoj sjeverozapadnoj regiji Galiciji. U utorak navečer plovilo su premjestili stručnjaci španske civilne garde i Carinske službe nadzora (SVA) i dovezli u luku Aldán, gdje je Nacionalna policija mogla ispitati karakteristike plovila, navodi El Pais.

Policija u istrazi pokušava da poveže pošiljku s moćnom narkoorganizacijom, navodeći da su ne više od tri grupe imale ekonomski i logistički kapacitet da izvrše ovakvu operaciju.

Dodaje se i da su zvaničnici od 2006. godine slušali o polupodmornicama natovarenim drogom koje plove u Španiju i Afriku, međutim ovo je prvi put da je jedna takva presretnuta u Evropi.

- Niko dosad nije video nešto ovakvo, čak ni Kolumbijci - izjavio je izvor blizak istrazi.

Za sada se zna da je podmornica napravljena u tajnom brodogradilištu u džunglama Surinama ili Gvajane s posebnom namjenom da prevozi kokain iz Kolumbije u Galiciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.