Ministarstvo zdravstva u petak je potvrdilo 4.507 novih slučajeva zaraze, gotovo 500 više nego dan ranije. Ipak, ovaj podatak ne uključuje informacije iz Aragona, najteže pogođene regije u Španiji, zbog tehničkih problema.

U protekloj sedmici zaraza je potvrđena kod najmanje 20.680 osoba.

Ministarstvo je potvrdilo i 139 hospitalizacija pacijenata te tri nova smrtna slučaja. Ipak, stručanjci, među kojima je i Kiko Llaneras iz španskog lista "El Pais" vjeruje kako su stvarne brojke mnogo veće od saopćenih.

Primjera radi, Katalonija je u petak potvrdila deset smrtnih slučajeva. Glasnogovornik zdravstvenih ustanova također je prošle sedmice priznao da podaci o hospitaliziranim osobama u Kataloniji nisu bili u potpunosti revidirani.

Usljed stalnih problema s podacima i porastom broja slučajeva, medicinski stručnjaci navode kako je nezavisna istraga o odgovoru Španije, kako na državnom tako i regionalnom nivou, neophodna.

U članku u "The Lancetu", stručnjaci navode kako je potvrđeno još više od 44.000 smrtnih slučajeva, od čega 20.000 u staračkim domovima, te više od 50.000 zaraženih medicinskih radnika, dok ujedno imaju jedan od najboljih zdravstvenih sistema u svijetu.

- Potencijalna objašnjenja ukazuju na nedostatak spremnosti na pandemiju. Zakašnjele reakcije centralih i regionalnih vlasti, spor proces donošenja odluka, visoki nivo kretanja stanovništva i migracije, slaba koordinacija, nizak stepen savjetovanja i oslanjanja na struku, starija populacija, rizične grupe suočene s medicinskim i socijalnim nejednanostima te nedostatak spremnosti u staračkim domovima - navodi se u članku.

Autori navode kako cilj istrage nije okriviti nekoga, već pomoći zemlji da nauči iz svojih grešaka i pripremi bolji odgovor u budućnosti.

Švedska i Svjetska zdravstvena oranizacija (WHO) već su pristale na slične procjene.