Protesti protiv mjera uvedenih zbog COVID-19, koji su počeli u Barceloni početkom sedmice, a ubrzo se proširili i na druge veće gradove, nastavljeni su u subotu navečer u Madridu, Vitoriji, Bilbau i Logronu. Grupe su se okupile putem društvenih mreža poručujući: "Narod se umorio, izlazimo na ulicu". U centru grada održali su protest za koji nisu dobili dozvolu. 

Tokom protesta, demonstranti su kamenjem i palicama napali policiju oštetivši prodavnice i javnu imovinu u gradskim centrima i paleći kante za smeće. U glavnom gradu Madridu policija je intervenisala protiv demonstranata koji su pokušali blokirati ulicu Granvia u centru grada. U incidentima koji su se pretvorili u uličnu tučnjavu bilo je povrijeđenih, a policija je privela neke demonstrante.

- Nasilno i iracionalno ponašanje manjinskih grupa ne može se tolerisati. Samo odgovornošću, jedinstvom i žrtvom možemo prevladati epidemiju koja je opustošila sve zemlje - rekao je španski premijer Pedro Sanchez.

Tokom protesta u Barceloni, Burgosu, Valenciji i Santanderu u petak privedeno je 29 osoba, a veliki broj je povrijeđen, uključujući policajce.

Španija je drugim valom zaraze koronavirusom pogođena teže od očekivanog, a vanredno stanje uvedeno 25. oktobra produženo je do 9. maja. Španija je pored toga uvela i dodatne mjere, odnosno ograničenja kretanja za 15 od 17 autonomnih pokrajina. Više od šest ljudi ne smije se okupljati na jednom mjestu sve dok traje policijski sat uveden u zemlji pod vanrednim stanjem.