U julu je počela faza testiranja uređaja u vlasništvu kompanije Goggo Network, u saradnji s lancima Dia i Telepizza, čime je provjerena sigurnost servisa.

Novi sistem distribucije se aktivira kada kupac svoju narudžbu pošalje direktno putem aplikacije ili web stranice oba lanca.

- Istina je da je u pitanju vrlo praktično rješenje jer obično iz supermarketa kupujem putem interneta - rekao je jedan od klijenata Alejandro De Laverda te dodao:

- Jednostavno vas obavještavaju tekstualnom porukom da otvorite link, možete automatski otvoriti vrata i preuzeti vašu narudžbu. Naručujem svaki put kada mogu.

Bez dodatnih troškova, korisnik koji naruči putem interneta dobija obavijest da će robot biti zadužen za dostavu. U skladište ili "tijelo" robota priprema se naručena pošiljka, a nakon unošenja koordinata, android kreće do vrata kupca kako bi isporučio narudžbu.

Roboti rade na bazi tehnologije mapiranja i mogu izbjeći prepreke kao što su pješaci na trotoaru.

- U suštini, u Goggo mreži, kada dobijemo nalog od klijenta za dostavu, ta narudžba ulazi u naš sistem, u našu platformu - rekao je Carlos Ortiz, operativni menadžer u kompaniji Goggo.

Pojasnio je da nakon toga platforma bira najoptimalnijeg robota za isporuku artikla u zavisnosti od vrste, veličine i zapremine. Roboti se kreću brzinom do pet kilometara na sat i iako su bazirani na autonomnoj tehnologiji, ljudi nadgledaju njihov rad.

Baterije im mogu trajati od pet do 12 sati zavisno o robotu, a kada se potroše, robot se vraća u logistički centar gdje se baterija zamijeni napunjenom.

Posjeduju satelitski geolokacijski sistem, bezbjednost im se zasniva na težini, koja se kreće od 60 do 100 kilograma, što onemogućava lako podizanje i sprečava krađu, a velika prednost je i vodonepropusni unutrašnji pretinac.