Nakon otvaranja kafića i restorana, koji imaju bašte, otvoreni su parkovi i vrtovi.

Građani Madrida u ponedjeljak uveče odlučili su posjetiti park Retiro, historijski vrt smješten u središtu grada. To je jedan od glavnih atrakcija mjesta i smatra se javnim parkom.

Neki su šetali, trenirali ili samo sjedili i uživali u parku koji je u vrijeme vladavine kralja, bio daleko izvan zidina Madrida, ali sad je u potpunosti okružen zgradama Madrida i smješten je u njegovom samom središtu.

Vlada Španije objavila je da će od 1. jula ukinuti obavezan karantin u trajanju od dvije sedmice za putnike koji dolaze iz inostranstva.

Španski premijer Pedro Sanchez već je tokom vikenda objavio da je njegova zemlja spremna dočekati neke strane posjetioce u julu.

Vlada želi uspostaviti sigurne koridore između dijelova Španije u kojima je širenje koronavirusa pod nadzorom i sličnih područja u Evropi koja su važna zbog turizma. Do sada nije bilo govora o ponovnom otvaranju granica za putnike izvan Evropske unije.

Španija je jedna od najposjećenijih zemalja svijeta u koju svake godine dođe preko 80 miliona stranih turista. Turistička industrija predstavlja 12 posto španskog BDP-a i zapošljava 2,6 miliona ljudi. Ekonomska važnost turizma još je veća na Kanarskim i Balearskim ostrvima.