open-navfaktor-logo
search
Predmet "Papirus"
Spala knjiga na dva slova: Redžoviću i Raoniću zatvorske kazne, ostali oslobođeni
Nakon akcije kodnog naziva "Papirus" moglo se čuti kako su članovi ove kriminalne grupe ukradene identitete bh. građana prodavali za 10.000 KM pripadnicima krim-miljea iz Srbije, Crne Gore i Bugarske
21.06.2019. u 18:48
get url
text

Vijeće Odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine izreklo je presudu kojom su Izet Redžović i Bojan Raonić proglašeni krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivotvorenjem isprave i ovjeravanjem neistinitog sadržaja.

Sud je Izeta Redžovića osudio na kaznu zatvora od pet godina i osam mjeseci, a Bojana Raonića na kaznu zatvora od pet godina, saopćeno je iz Suda.

Istom presudom, optuženi Bojan Melezović, Salih Bota, Admir Malić, Nedžad Bajrović, Mithad Vejo oslobođeni su od optužbi.

Optužnica u ovom predmetu, kodnog naziva "Papirus" podignuta je 2017, nakon istoimene akcije koju su proveli pripadnici SIPA-e, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Srbije, Graničnom policijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, MUP-om RS-a,  te MUP -ovima Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Kako se tada moglo čuti, uhapšeni su kao dio organizirane kriminalne grupe pribavili lažne dokumente BiH za 36 osoba koje pripadaju kriminalnom miljeu zemalja u regionu. Krali su identitete građana naše zemlje, a potom kriminalcima iz regiona omogućavali da dobiju originalne pasoše BiH. Uslugu su naplaćivali 10.000 KM. Lažne identitete su tako imali kiriminalci sa područja Srbije, Crne Gore, Bugarske.

Pasoš dobijen na ovaj način imao je vođa mafijaške grupe "Amerika" Zoran Jakšić (57), za kojim je više zemalja tragalo zbog šverca narkotika i više ubistava. On je uhapšen prilikom
pokušaja da iz Perua pređe u Ekvador. Iako je imao više od 10 lažnih pasoša i 42 lažna identiteta, uhapšeni Jakšić je prilikom hapšenja kod sebe imao pasoš Bosne i Hercegovine na ime Nikola Marjanović, rođen 12. aprila 1965. godine u Sarajevu. Bosanski pasoš na lažno ime izdat mu je u Mostaru.

Privođenje Zorana Jakšića u Peruu

Bosanskohercegovački pasoš, nabavljen istim kanalima, imao je i ubijeni vođa navijača beogradskog Partizana Aleksandar Stankovića, zvani Sale Mutavi, koji je blizini beogradskog Centralnog zatvora izrešetan iz BMW-a u pokretu. Motiv ovog ubistva najvjerovatnije je sukob u vezi sa tržištem narkotika. Ubijeni Stanković, ispostavit će se, imaoje lažnu bh. ličnu kartu i pasoš na ime Tihomir Ždero. Kao mjesto izdavanja dokumenata navodi se Novo Sarajevo.

Od 2013. godine bh. pasoš dobijen u Mostaru imao je i ubica iz Beograda Nemanja Ivanov. On se krio iza imena Miladin Jakovljević, a zbog duga u poslu s narkoticima u Beogradu je ubio Vladana Veličkovića.

I Filip Korać, koji je priveden pa pušten nakon likvidacije Čede Đokića u Zvorniku također je posjedovao bh. pasoš na ime Saša Medan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.