Komesar MUP-a KS Nusret Selimović za N1 je rekao da je Spahović od 2016. do dana nesreće počinio čak 70 prekršaja, te da ima oko 5.000 KM neplaćenih kazni.

Selimović nije precizirao o kakvim je prekršajima riječ, ali se postavlja pitanje da li je među tim prekršajima bilo i onih koji rezultiraju privremenim oduzimanjem vozačke dozvole, kao što su prekoračenje brzine i slično. 

Ako su Spahoviću privremeno oduzimali vozačku dozvolu tokom ranijih godina, prema važećim pravilima u Kantonu Sarajevo, osoba kojoj je privremeno oduzeta vozačka može je podići nakon isteka zabrane uprkos neizmirenim kaznama.

Dakle, ukoliko je Spahoviću oduzimana vozačka dozvola, mogao je podići nakon isteka zabrane bez obzira na to što iznos njegovih kazni doseže čak 5.000 KM.

Isti slučaj je, naprimjer, i u Srednjobosanskom i Tuzlanskom kantonu, gdje se privremeno oduzeta vozačka dozvola može podići bez izmirenja kazni. 

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije takav slučaj. Iz MUP-a HNK su za Faktor kazali da osoba kojoj je privremeno oduzeta vozačka dozvola može podići, odnosno dobiti je nazad tek onda kada izmiri sva dugovanja, odnosno kazne zbog saobraćajnih prekršaja.