open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Špago odbacio tvrdnje Lidije Bradara da će SDA organizirati nerede
Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago odbacio je danas tvrdnje predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradara (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) da će SDA praviti ulične nerede.
09.03.2023. u 15:01
get url
text

Bradara je naime ranije izjavila da ne odbacuje mogućnost uličnih nereda u slučaju da SDA ne bude uključena u vlast u tome entitetu, dodajući da ne želi ni razmišljati šta bi se dogodilo kad bi imali pozive na nemire.

- Nasilje ne izaziva ništa dobro i u svakom slučaju trebamo se okrenuti dijalogu ako je moguće. Predugo politički djelujem da bih mislila da ih neće biti uličnih nereda - kazala je Bradara.

Špago pak kaže da je to kontinuitet predstavnika HDZ-a da optužuju SDA te indirektno i bošnjački narod da su spremni na organiziranje nereda.

- Prije prošlogodišnjih parlamentarnih izbora međunarodni dužnosnici očekivali su nered u južnom dijelu BiH ukoliko se ne ispoštuju zahtjevi HDZ-a za izmjene Izbornog zakona BiH. Vjerovatno je Bradara mislila na te nerede, a ne na one koji bi se desili na prostoru Federacije - dodao je.

Ponovio je da će SDA raditi sve u skladu sa zakonom i propisima te nema namjeru organizirati nikakve nerede nego će jasno zatražiti da vlasti u Federaciji BiH kao i međunarodnih zvaničnika da poštuju Ustav i zakone Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Naime, po Ustavu predsjednica i dvoje dopredsjednika Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP) daju saglasnost mandataru za sastav nove Federalne vlade te HDZ optužuje SDA za blokadu tog procesa jer stranka nije dio novoformirane političke većine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.