open-navfaktor-logo
search
Izrazio zadovoljstvo
Špago o usvojenim izmjenama: Cilj zakona je uravnoteženje plaća budžetskih korisnika
Predsjedavajući Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago izrazio je zadovoljstvo što su zastupnici ovog doma na današnjoj sjednici usvojili u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je on predlagač.
23.02.2023. u 20:01
get url
text

- Sljedeća faza je amandmanska kada svi imaju mogućnost uložiti amandmane. Nakon toga slijedi usvajanje zakona u drugom čitanju – naveo je Špago novinarima u toku sjednice Zastupničkog doma.

On je predložio ovaj zakon kako bi se spriječilo da "dođemo u situaciju da povećanjem osnovice, najveće plaće, koje imaju uglavnom funkcioneri u institucijama BiH, porastu nesrazmjerno".

Kaže da je od početka bio optimista da će zakon biti usvojen jer je prethodno zasjedala Komisija za finansije i budžet i podržala ovo zakonsko rješenje.

- Od osam prisutnih zastupnika, šest je glasalo da se da pozitivno mišljenje na zakon, te sam očekivao da te političke stranke, koje su imale svoje zastupnike u Komisiji za budžet i finansije podrže zakon. Imali smo opću i entitetsku većinu za usvajanje zakona u prvom čitanju – dodao je Špago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.