open-navfaktor-logo
search
U Mostaru
Špago na iftaru s ratnim komandantima: Trebamo biti aktivniji u očuvanju sjećanja na to sudbonosno vrijeme
Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago i direktor namjenske industrije "Igman" Konjic Đahid Muratbegović večeras su u Mostaru organizirali zajednički iftar sa ratnim komandantima jedinica IV Korpusa, porodicama šehida, dobitnicima najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima i drugim brojnim predstavnicima udruženja proisteklih iz odbrambeno oslobodilačkog rata.
22.04.2022. u 21:44
get url
text
Šerif Špago na iftaru sa komandantima
Šerif Špago na iftaru sa komandantima

Iftar je organiziran u okviru programa obilježavanja 30. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prisustvovalo mu je oko 250 istaknutih ličnosti koje su na različite način obilježile historiju Armije RBiH, među kojima su komandanti IV korpusa generali Mustafa Polutak, Sulejman Budaković, zamjenik komandanta IV Korpusa Safet Oručević, komandant 6. Korpusa brigadir Salko Guši, komandanti brigada, bataljona, pripadnici izviđačko diverzantskih, specijalnih i drugih jedinica ARBiH.

Formiranje Armije Republike Bosne i Hercegovine, istako je Špago, je jedan od najvažnijih događaja u novijoj historiji Bosne i Hercegovine jer je odbranjen suverenitet i integritet nezavisne Bosne i Hercegovine i stoga je obilježavanje bilo koje godišnjice formiranja odbrambenih vojnih snaga od velikog značaja.

- Mi koji smo komandovali ratnim jedinicama trebamo biti aktivniji u njegovanju svih tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata, biti aktivniji u očuvanju sjećanja na to sudbonosno vrijeme, očuvanju sjećanja na naše heroje, naše saborce. Tu smo večeras, između ostalog i da podstaknemo jedni druge da više učestvujemo i više prisustvujemo obilježavanju svih naših važnih godišnjica, da se više angažiramo na izradi monografije IV Korpusa i ratnih brigada, kao i drugih publikacija koje prate ratni put naših jedinica.

Naravno, večeras smo tu da izrazimo i našu punu podršku svim državnim organima koji ulažu napore u očuvanju ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine, jer slobodna, nezavisna, nedjeljiva, samostalna Bosna i Hercegovina u okviru Evropske nije, ravnopravna sa svim drugim državama je cilj za koji smo se borili i kojem učimo naše mlade generacije - poručio je Špago.

Tokom zajedničkog iftara prisutnima se obratio general Sulejman Budaković Tetak. Evocirajući uspomene na sudbonosno vrijeme borbe za opstanak Budaković je posebno akcentirao da je Armija svoj herojski put počela sa malim jedinicama, bez oružja i logističke podrške a da je rat završila u maksimalnoj borbenoj gotovosti i punoj vojničkoj ustrojenosti.

Sulejman Budaković Tetak

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.