Bosanskohercegovački kik-bokser Igor Emkić osigurao je bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Sarajevu, nakon što je savladao Serdara Yigita Eroglua (Turska).

Emkić je od početka dominirao protiv snažnog turskog protivnika, ali pred sami kraj meča sudije su dodijelili protivniku nekoliko poena koji su meč doveli u neizvjesnost. Ipak, bh. kikbokser je ostao pribran i odličnom tehnikom odbranio prednost. 

- Od početka sam nametnuo svoj stil borbe, preuzeo sredinu ringa i držao meč pod kontrolom. To je taktika koju smo pripremali, išao sam na kontre i sigurne poene. Osjetio sam da sam tehnički bolji borac i nisam mu dozvolio da iskoristi snagu - rekao je Emkić u izjavi za Fenu. 

Nada se plasmanu u finale, ali naglašava da ne razmišlja o zlatnoj medalju, već samo o narednom protivniku.

Prije Emkića bronzanu medalju je osigurala i Selma Baltić koja je pobijedila suparnicu iz Rusije Veroniku Gudinu i osvojila svoju prvu seniorsku medalju.

- Bilo je veoma teško, naporno sam se spremala i ostvarila veliki uspjeh. Bronza je zaista odličan rezultat, ali ja se sada okrećem narednim borbama u kojima želim pokušati osvojiti još sjajnije odličje. Osjećam se odlično i pokušat ću osvojiti zlatnu medalju - kazala je Baltić nakon meča. 

Prethodno je Ibrahim Gverić izgubio od Nijemca Waltera Niklasa, a potom je Edin Sinanović poražen u borbi za bronzanu medalju protiv Ukrajinca Sviatoslava Hasiuka.

U nastavku dana Harun Šahinović će odmjeriti snage s Mađarom Emanuelom Szmolekom, a zatim će uslijediti meč za bronzu između Nikole Drobnjaka i Rusa Ruslana Bikmenova. 

Oko 18.20 sati borbu za ulazak u finale i sigurnu srebrenu medalju imat će Matija Paridžik protiv Čehinje Lucie Mlejnkova.