open-navfaktor-logo
search
Niske temperature
Solidarnost: Fudbalski klub River Plate otvorio vrata za beskućnike
Beskućnicima je na stadionu River Platea, osim hrane, podijeljena i odjeća
06.07.2019. u 13:10
get url
text

Argentinski fudbalski klub River Plate otvorio je vrata svog stadiona El Monumental beskućnicima u Buenos Airesu, kako bi se sklonili od niskih temperatura u ovom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Temperature u glavnom gradu Argentine ovih dana spuštaju se do nule, a niske temperature uzrokovale su smrt najmanje petoro beskućnika u toj zemlji.

Ovu akciju pokrenula je humanitarna organizacija Red Solidaria, a njen predsjednik Juan Carr je, u razgovoru s novinarom AA, kazao je kako je riječ o humanitarnoj akciji koja traje već tri dana. Carr je dodao kako je u akciju uključeno 180 volontera, među kojima i uposlenici stadiona.

- Prvog dana podijelili smo obroke za 242 osobe, među kojima su 103 ovdje provele i noć. Jučer smo imali 340 osoba, ovdje je prespavalo 114. Danas ćemo imati oko 120 osoba i ovo je posljednji dan naše akcije. Vidjet ćemo šta možemo učiniti sutra - kazao je Carr.

Dodao je kako je ideja da se stadion otvori za beskućnike nastala nakon što je u Argentini od hladnoće umrlo pet osoba. Kazao je kako su uputili zahtjev klubu River Plate, a oni su to podržali.

Carr je kazao kako se ne sjeća da je ranije jedan klub otvorio svoja vrata beskućnicima, te kako je solidarnost koju su pokazale Argentina i Južna Amerika za svaku pohvalu.

Beskućnicima je na stadionu River Platea, osim hrane, podijeljena i odjeća.

Prema podacima Grada Buenos Airesa, na ulicama ovog grada živi oko 7.000 beskućnika, među kojima je i 1.000 maloljetnih osoba.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.