open-navfaktor-logo
search
Tri dana u sedmici
Solak: Sutra ublažavanje mjera, djeca i stariji će moći napolje
Na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite sutra će najvjerovatnije biti donesena naredba o ublažavanju mjera zabrane kretanja koje se odnose na osobe starije od 65 godina i mlađe od 18.
23.04.2020. u 20:48
get url
text

Kako je za Faktor potvrdio načelnik Štaba Fahrudin Solak, tri dana u sedmici bit će dozvoljeno kretanje starijiim osobama, a tri dana djeci, s tim da će to biti u različitim terminima.

- Mi o tome već duže razgovaramo, pratili smo efekte izlaska penzionera i tu imamo dobre pokazatelje, tako da se može već krenuti sa ovim mjerama. S ublažavanjem mjera krećemo vjerovatno od ponedjeljka. Planirano je da za starije osobe to bude ponedjeljak, srijeda i petak, u jutarnjem terminu pa do nekih 13 sati. Bitno je da ne dođe do miješanja sa onima koji se vraćaju s posla, da se maksimalno smanji mogućnost grupisanja. Za djecu će to biti utorak, četvrtak i subota, u popodnevnom terminu, od nekih 14 ili 15 sati. Imali smo u vidu da djeca trebaju biti u pratnji roditelja, dakle kad se oni vrate s posla, tako da je to taj popodnevni termin - pojasnio je Solak.

Osim ovih, razmatra se postepeno ukidanje i drugih ograničenja, ali je to sve još u fazi dogovora i planiranja.

- Planiramo postepeno kroz četiri naredna ciklusa od 14 dana, jer na svakih 14 dana se vide efekti određenih mjera - pojasnio je Solak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.