open-navfaktor-logo
search
Na RTV HB
Sokol: Schmidt pomogao Hrvatima, uklonjeni bošnjački ekstremisti iz Sarajeva koji su bili glavni problem
Tomislav Sokol, hrvatski europarlamentarac mišljenja je kako su hrvatski predstavnici odigrali ključnu ulogu, ali je "veliku ulogu u ovom procesu na stranu Hrvata odigrao i visoki predstavnik Christian Schmidt". 
25.05.2023. u 16:08
get url
text

Upravo njihove odluke su odlučile da nikada više ne dođe u pitanje hrvatsko učestvovanje u izvršnoj vlasti, a čitav ovaj proces vodi BiH prema stanju stabilizacije, kazao je Sokol.  

- One stranke koje su bile izvor ekstremizma, koje su blokirale procese formiranja vlasti, koje su vrlo sumnjivim okolnostima došle do većine u bošnjačkom klubu Doma naroda, da te političke opcije više ne mogu blokirati, da je vlast formiran bez njih, Mislim da je to dobro, da to BiH vodi u smjeru stabilizacije. Posebno važno je da unutar Bošnjaka sada postoji ozbiljna politička opcija koja je spremna za razgovor i dogovor - rekao je on. 

Sokol se osvrnuo i na bošnjačku politiku, koja je prema njemu, u prošlosti bila kočnica u brojnim političkim procesima, a s današnjom postavom koja je spreman za razgovore, Bosna i Hercegovina ima jasniji put prema EU. Ali, do tog puta potrebno je riješiti pitanje Predsjedništva.  

- Upravo oni koji su prije bili na vlasti među pripadnicima bošnjačkog naroda bili su glavni kočničari prihvatanja zapadnih vrijednosti unutar BiH, glavni kočničari oko dogovor oko ustavnih i zakonskih promjena, implementacije odluka Ustavnog suda. Drago mi je da u Sarajevu sada imamo na vlasti političku opciju koja bar za sada obećava da će biti kooperativnija i bez figa u džepu privržena zapadnim vrijednostima. To je ključna stvar kako bi BiH mogla krenuti prema EU. Ostalo je još riješiti pitanje Predsjedništva da više nikada tipovi poput Komšića budu izabrani kao lažni predstavnici hrvatskog naroda. Mislim da je sada napravljen ključni iskorak da se uklone oni koji su bili glavni problem da bi BiH morala ozbiljnije krenuti prema EU integracijama - rekao je Sokol. 

Za RS je rekao da na izjave koje dolaze nisu dobre, te da Hrvatima u BiH nikako ne odgovra dizanje tenzija.

- Nadam se da će politički predstavnici srpskog naroda u BiH shvatiti da nema ni njima velike koristi od dizanja tenzija, pogotovo sada kada je riješen u velikoj mjeri glavni problem, kada je zapad napokon shvatio šta je glavni problem, nema potrebe povećavati problem na drugom mjestu. Nadam se da će se tenzije spustiti, da RS neće ići dalje u stvaranju nestabilnosti. Nadam se da neće krenuti rušiti stvari koje su dogovorene, jer ako krenu u tom smjeru pomoći će ekstremistima u Sarajevu da opet preusmjere pažnju na RS, a da se skrene pažnja sa njih i problema koje oni stvaraju - poručio je Sokol. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.