Subota, 24.02.2024.
h

Šok zakon: Dizelašima uskoro odbrojani dani

Evropski parlament usvojio je strožije propise, koji imaju za cilj da spriječe ponavljanje Volkswagenovog skandala sa manipulacijama emisijama štetnih gasova.

Za Nacrt zakona, koji će pojačati kontrolu Brisela i omogućiti izricanje kazne automobilskim proizvođačima u iznosu do 30.000 eura po vozilu, glasalo je 585 zastupnika, dok je njih 77 bilo protiv, prenosi agencija Reuters.

- Nove mjere će na kraju ukloniti dizel automobile sa puteva. Dizel vozila neće nestati iznenada, ali, poslije ovogodišnjeg rada, prilično sam uvjerena da će nestati mnogo brže nego što možemo zamisliti - izjavila je evropska komesarka za industriju Elżbieta Bieńkowska.

Prema novom zakonu, automobilske kompanije više neće direktno vršiti uplate agenciji za testiranje, a članice EU će morati da finansiraju centre za testiranje izduvnih gasova.

Zvanični Brisel će, također, dobiti ovlaštenje da sprovede kontrole vozila i da odredi kaznu u slučaju prekršaja.

Ovaj zakon, međutim, tek treba da bude finaliziran u pregovorima evropskih parlamentaraca, EK i zemalja članica.

Kao odgovor na skandal sa VW-om iz septembra 2015. godine, koji je u svojih 11 miliona automobila širom svijeta instalirao softver za manipulacije emisijama štetnih gasova, Evropska komisija je predložila izmjenu propisa u vezi načina na koji se licenciraju i testiraju vozila u EU.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh