open-navfaktor-logo
search
Blokada
Softić: Neće doći u pitanje finansiranje redovnih potreba državnih organa
Zastupnik Kluba SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Safet Softić izjavio je da u pogledu aktuelnih blokada nisu problem odluke Ustavnog suda BiH niti Godišnji nacionalni program (ANP) već su to "sredstva da se ostvare politički ciljevi".
09.03.2020. u 14:29
get url
text

- U ovom slučaju član Predsjedništva BiH Milorad Dodik našao je razlog u presudi Ustavnog suda, a razlog je potpuno besmislen. Kada bi se i ta situacija riješila bojim se da bi se pojavila neka nova jer su to sve sredstva za blokadu - naveo je Softić.

Ističe da bi trenutna blokada mogla trajati do određene vrste pritiska koja bi natjerala Dodika, koji je kočničar svih tih procesa i organizator blokade državnih institucija, da promijeni svoj stav.

- Mislim da sve ovo ima veze i sa izborima u Srbiji, odnosno podizanje određene temperature u BiH - poručio je Softić.

Zbog "tvrdih političkih stavova" smatra da se u ovom mjesecu neće donijeti ovogodišnji državni buždet dodajući da "neće doći u pitanje finasiranje redovnih potreba državnih organa" s obzirom da odluku o privremenom finansiranju donosi Vijeće ministara BiH. 

- Međutim, loša je politička odluka da država nije u stanju usvojiti osnovni akt a to je budžet - zaključio je Softić u izjavi novinarima u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje danas zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Komisije za vanjske poslove, čiji je predsjedavajući Softić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.