- Ostvarena neto dobit 31. oktobra ove godine iznosi 208 miliona maraka. Ukupni kapital 31. oktobar ove godine iznosi 870 miliona maraka. Očekuje se da će ukupna neto dobit u 2023. godini iznositi više od 280 miliona maraka. Projekcija neto dobiti za 2024. godinu iznosi oko 335 miliona maraka. Vrlo je izvjesno da će CBBiH osigurati uplatu u budžetu institucija Bosne i Hercegovine u iznosu višem od 70 miliona maraka za 2023. godinu i 100 miliona maraka za 2024. godinu – rekao je Softić. 

Guverner Centralne banke BiH je dodao da je to rezultat odgovornog rada i pravovremenih poduzetih mjera u ovoj i protekloj godini. Naglasio je da su također uspjeli unaprijediti ključne procese i pokrenuti značajne projekte koji uključuju modernizaciju platnih sistema (SEPA i TIPS) i upravljanje deviznim rezervama.

- Prateći svjetske trendove društvene odgovornosti otpočeli smo s procesom investiranja dijela portfelja deviznih rezervi u zelene obveznice, te projekte u vezi s finansijskom edukacijom i inkluzijom. Centralna banka Bosne i Hercegovine svojim aktivnostima želi osigurati uvjete za brži proces evropskih integracija BiH, te stabilan i povoljan ekonomski ambijent za privredu i građane Bosne i Hercegovine – zaključio je Softić.