navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Sočna torta od kesten-pirea i čokolade koja se priprema bez grama brašna

Torta od kestena i čokolade bez brašna i šećera idealna je za početnike jer je jednostavna za pripremu i što je najvažnije - svi koji je probaju ostat će bez riječi.

Objavljeno: 16.11.2020. u 14:27
get url
text

SASTOJCI ZA TORTU OD KESTENA I ČOKOLADE:

225 grama tamne čokolade
6 jaja
prstohvat soli
125 grama maslaca
40 dag kesten pirea
2 kašike ruma

PRELJEV OD ČOKOLADE:

100 grama tamne čokolade
250 mililitara vrhnja za šlag
po želji nekoliko kapi ekstrakta od vanilije

Priprema:

1. Zagrijte peć na 180 stepeni.
2. Odvojite bjelance od žumanaca, i u posebnoj posudi uz dodatak malo soli izmiksajte bjelance u snijeg. U drugoj posudi izmiksajte žumance, kesten pire i maslac.
3. U smjesu lagano dodajte polovinu snijega od bjelanaca, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksajte te u smjesu dodajte i ostatak snijega.

Napomena: Torta mora ostati nešto mekša u sredini. Ako koristite trik s čačkalicom kako biste provjerili je li torta pečena, vodite računa da čačkalica ne smije izaći potpuno čista.

Priprema preljeva:

1. Izmrvite čokoladu i otopite je na pari. Prelijte sa slatkim vrhnjem, dodajte nekoliko kapi ekstrakta od vanilije i miješajte dok ne dobijete jednobojnu, smeđu smjesu.

2. Dok je smjesa još vruća prelijte je preko torte.