SASTOJCI ZA TORTU OD KESTENA I ČOKOLADE:
225 grama tamne čokolade
6 jaja
prstohvat soli
125 grama maslaca
40 dag kesten pirea
2 kašike ruma
PRELJEV OD ČOKOLADE:
100 grama tamne čokolade
250 mililitara vrhnja za šlag
po želji nekoliko kapi ekstrakta od vanilije
Priprema:
1. Zagrijte peć na 180 stepeni.
2. Odvojite bjelance od žumanaca, i u posebnoj posudi uz dodatak malo soli izmiksajte bjelance u snijeg. U drugoj posudi izmiksajte žumance, kesten pire i maslac.
3. U smjesu lagano dodajte polovinu snijega od bjelanaca, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksajte te u smjesu dodajte i ostatak snijega.
Napomena: Torta mora ostati nešto mekša u sredini. Ako koristite trik s čačkalicom kako biste provjerili je li torta pečena, vodite računa da čačkalica ne smije izaći potpuno čista.
Priprema preljeva:
1. Izmrvite čokoladu i otopite je na pari. Prelijte sa slatkim vrhnjem, dodajte nekoliko kapi ekstrakta od vanilije i miješajte dok ne dobijete jednobojnu, smeđu smjesu.
2. Dok je smjesa još vruća prelijte je preko torte.