open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Socijalno distanciranje u SAD-u moglo bi trajati do 2022. godine
Ako vakcina protiv koronavirusa ubrzo ne bude dostupna, Sjedinjene Američke Države će možda morati zadržati mjere socijalne distance, poput boravka kod kuće i zatvaranja škola, do 2022. godine, predviđanja su istraživača s Harvarda T.H. Chan škole za javno zdravstvo, koji su svoja otkrića objavili u časopisu Science.
15.04.2020. u 12:33
get url
text

Otkrića su u direktnoj suprotnosti s istraživanjima koje je provela Bijela kuća i koja sugeriraju da bi se pandemija mogla zaustaviti ovog ljeta, piše CNN.

Tim s Harvard škole za javno zdravstvo iskoristio je ono što se zna o virusu COVID-19 i drugim koronavirusima kako bi stvorio moguće scenarije trenutne pandemije.

- Može se zahtijevati povremeno distanciranje sve do 2022. godine, osim ako se kapacitet kritične skrbi znatno ne poveća, te tretmani ili vakcije ne postanu dostupni. Čak i u slučaju njegovog nestanka, nadzor nad virusom trebao bi se održavati jer bi ponovni rast zaraze mogao biti moguć do 2024. godine - napisali su u svom izvještaju.

Projekcije Harvard tima, također, pokazuju da bi se virus vratio poprilično brzo nakon ukidanja ograničenja i zabrana.

- Ako je odabrani pristup povremeno distanciranje, možda će biti potrebno činiti to nekoliko godina, što je vrlo dug period - rekao je dr. Marc Lipsitch, autor studije i profesor epidemiologije na ovoj školi.

Drugi važan faktor je postaju li ljudi imuni na novi koronavirus nakon zaraze, a to još nije poznato.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.