open-navfaktor-logo
search
Okončana sjednica
Socijaldemokratski pokret već promijenio ime, saopćili koji su naredni koraci
Raspravu je ocijenio kao veoma konstruktivnu, a vođena je oko samog imena jer je Pokret, kako je kazao, šira platforma za okupljanje svih progresivnih lijevih snaga u BiH
09.05.2019. u 16:44
get url
text

Okončana je konstituirajuća sjednica Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta, koja je započeta pod tim imenom, a okončana je pod drugim.

Predsjedavajući Inicijativnog odbora Ivo Komšić je kazao da je na današnjoj sjednici raspravljano o dokumentu koji je nosio radni naziv Socijaldemokratski pokret BiH te je zakana Skupština Pokreta za početak juna.

{$galerijaFotografija}

- Dali smo prijedlog Skupštini za predsjedništvo Pokreta. Mi smo dali inicijalni prijedlog za 15 članova. Predsjedništvo Pokreta trebalo bi imati 25 članova. To će se dopuniti na samoj skupštini ili kad se budu osnivale regionalne organizacije Pokreta. Onda će oni predložiti ostali dio – pojasnio je Komšić.

Raspravu je ocijenio kao veoma konstruktivnu, a vođena je oko samog imena jer je Pokret, kako je kazao, šira platforma za okupljanje svih progresivnih lijevih snaga u BIH.

- Nismo htjeli ostaviti mogućnost da već samim imenom otvorimo fragmentaciju pokreta. Htjeli smo da ideja pokreta bude vrlo čvrsta i jasna. Promijenili smo ovaj radni naslov koji je ponuđen, uz nekoliko prijedloga koje smo imali i obrazloženja koja su data. Pokret smo nazvali Pokret socijalne pravde i demokratije i to će biti radni naslov sve do Skupštine. Skraćenica je SPD – izjavio je Komšić.

Pokret, dodaje, nije politička organizacija jer u njoj ne mogu biti nevladine organizacije koje su prisutne.

- Pokret je jedna široka društvena platforma za objedinjavanje lijevih političkih opcija, provenijencije socijalne pravde i demokratije – pojasnio je Komšić.

Komšić je u nastavku obraćanja obrazlagao potrebu objedinjenja ljevice u BiH te pogubnosti dominacije „nacionalističkih stranaka“.

Novi socijaldemokratski pokret kraj sastanka izjave- 09.05.2019
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.