open-navfaktor-logo
search
Nikšić ogoljen
Socijaldemokrate BiH: Hoće li Edis Dervišagić biti isključen iz SDP-a zbog koaliranja sa HDZ-om?
Povodom podrške HDZ-a kandidatu SDP-a Edisu Dervišagiću u Gradačcu, Socijaldemokrate BiH izdale su saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:
26.08.2020. u 09:03
get url
text

Sa radošću smo primili vijest iz Gradačca da lokalna organizacija HDZ-a podržava kandidata SDP-a Edisa Dervišagića i da najavljuju da će zajednički nakon izbora nastupati u Općinskom vijeću. Mi, Socijaldemokrate BH, smatramo da je na terenu potrebno sarađivati u interesu građana i razvoja sa svima koji mogu biti nosioci progresivnih ideja, ali je neobično da iz SDP-a imamo kandidate koji, nakon čvrstog zagrljaja sa Mirsadom Kukićem i njegovim PDA, evo pohrliše i u zagrljaj HDZ-a.

SDP se nije libio napadati i prozivati Socijaldemokrate BH za bilo koji vid saradnje i zajedničkog djelovanja na terenu sa SDA, kvalificirajući to kao izdaju i krajnje nemoralan čin. Javno pitamo naše bivše drugove po čemu je to bolja i drugačija saradnja sa HDZ-om? Pri tome ponavljamo da mi moramo sarađivati sa svima sa kojima saradnja ima smisla i donosi dobro. A ako nas pitate po čemu bi to saradnja sa HDZ-om, PDA i Narodom i pravdom mogla biti bolja od saradnje sa SDA ili bilo kojom drugom strankom, teško da ćemo naći racionalan odgovor. Saradnja ima smisla tamo gdje donosi bolji život građanima i to je jedini kriterij kog se moramo držati.

Ovo bi bilo svakako za pozdraviti da se ne radi o izuzetku koji do srži ogoljava skandalozan odnos Nermina Nikšića i njegovog rukovodstva prema interesima socijaldemokratije i države Bosne i Hercegovine. Sarađivati sa HDZ-om u gradu u kome su Hrvati manjina je poželjno i za pozdraviti, i mi to ovom prilikom i činimo. Ali zašto Nermin Nikšić i njegova bratija u sličnim situacijama anatemišu one koji pokušavaju nešto slično učiniti zbog građana koji su njima dali podršku?

Dodajmo i činjenicu da je u Sarajevskom kantonu SDP danas "vodonoša" Dini Konakoviću i Peđi Kojoviću, odnosno Narodu i pravdi i Našoj stranci, tako da SDP ima samo jednog kandidata za načelnika i to u potpuno nevažnoj općini Trnovo, koji je uzgred i raniji član SDA stranke. Važno je da "puše u jedra" Neki i ekipi, a sve ostalo se oprašta.

Tokom velikog obračuna rukovodstva SDP-a sa zaslužnim članovima, aktivistima i funkcionerima koji su istjerani iz Partije ili istu napustili zbog katastrofalnog stanja i odnosa u SDP-u, učestalo su anatemisani i etiketirani čestiti ljudi kao "agenti SDA", "oni koji prodaju SDP nacionalistima", "oni koji bez odobrenja organa sarađuju sa nacionalistima" i slično, a kod pojedinih je to i bio neposredni razlog za isključenje. Takav "ideološki radikalizam" možda bi i imao logičku osnovu da je iole primjenjen dosljedno i konzistentno. U ovoj disciplini posebno se ističe tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović, koji na dnevnoj osnovi sarađuje sa Mirsadom Kukićem skrivajući to kao zmija noge, optužujući svoju ljutu političku konkurenciju za "prodaju Tuzle nacionalistima".

Nermin Nikšić je doveo SDP na veoma niske grane i čeka ga suočavanje sa neslućenim porazom upravo iz razloga što se vodio samo ličnim i interesom uske skupine koja ga podržava, a među kojima je svakako i Edis Dervišagić.

Edis Dervišagić je okrenuo leđa ljudima koji su godinama nosili i iznosili na svojim plećima sve njegove uspjehe i neuspjehe, dobre i loše osobine i koji su založili svoj ugled kod građana da bi on vodio Gradačac. Maska sa lika kandidata Dervišagića je pala kada je on, zarad funkcije u Predsjedništvu SDP-a, izdao i prodao one koji su godinama gradili i stvarali mit o njemu.

Socijaldemokrate BiH ne spašavaju samo ideju socijalne pravde i demokratskog društva. Mi smo i na braniku logike i dosljednog odnosa u svakoj sredini: naše lokalne organizacije imaju punu slobodu da se u svojim mjestima udruže i sarađuju sa onim koji će donijeti najveći progres gradovima i općinama. Mi možemo u Tuzli sarađivati sa SDA, a u Lukavcu voditi najžešću političku borbu. Mi smo isti i u Tuzli, i u Lukavcu. Politika mora služiti građanima, a nikako ne smijemo dozvoliti da građani trpe ideološke i bilo kakve druge interesne silnice partija, stranaka, pokreta i slično. Mi možemo i hoćemo sarađivati i SDA, i HDZ i svima drugim koji mogu dati veći doprinos razvoju i prosperitetu, a možda će nekada i u SDP-u zavladati logika i principijelnost, ali uvjereni smo tek kada se riješi rukovodstva čije djelovanje ima sva obilježja samodestrukcije i nanošenja velike počitičke štete našem društvu u cjelini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.