VEZANI TEKST - Kovačević: Mi iz SNSD-a smo izabrali Konakovića i družinu iz "Trojke" kako bismo završili bitne stvari za RS

Iz ovoga bi se moglo zaključiti da u SNSD-u smatraju da imaju drugu opciju mimo "Trojke" koju čine SDP, Naša stranka i NiP.

Edin Ramić, potpredsjednik SDA i zastupnik ove stranke u Parlamentarnoj skupštni Bosne i Hercegovine, komentirajući ovo povezao je sadašnju situaciju sa onom od prije deceniju.

- Imali smo situaciju kada je SDA izbacivana iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tada je Milorad Živković iz SNSD-a rekao da su prihvatili bolju ponudu, SDP-a i SBB-a. U ovom slučaju je bolju ponudu za sastav Vijeća ministara BiH dala "Trojka", a SDA neće dati bolju ponudu i trgovati interesima države Bosne i Hercegovine – rekao je Ramić.

Istakao je da je to što je Kovačević govorio više u pitanju interes SNSD-a da poveća rejting "Trojke" koji je očito pao.

SDA je sa devet zastupnika najjača parlamentarna stranka u ovom sazivu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Osim SDA, u opoziciji iz FBiH je i Demokratska fronta.

- Slušam i gledam politička "čašćenja" između ministara i zastupnika, te ne bih da kvarim tu "reformsku" idilu – bio je komentar Dženana Đonlagića, generalnog sekretara DF-a i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

No ni "Trojka" očito nema drugu opciju pa su "zaglavili" jedni s drugim. Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, u okviru "čašćenja" koja posljednjih dana razmjenjuje s Dodikom, rekao je da ne razumije one koji i dalje tvrde da je trebalo praviti vlast sa opozicijom (u RS-u) "koja nema kapacitet da zajedno usvajamo zakone i budžete jer u Domu naroda nema potrebne dvije ruke". Ali upravo je SDP optuživan da je SNSD-u isporučio četvrtog delegata i omogućio da opozicija nema te dvije ruke.