open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta inicijativa
SNSD predložio otvaranje kancelarije Vlade RS-a u Sarajevu
Ocjenjuju također da je srpska zajednica u Sarajevu "najugroženija etnička zajednica na prostoru bivše Jugoslavije" te da je to posljedica "sistemske opstrukcije i političke diskriminacije organa vlasti FBiH i kantona"
08.06.2019. u 08:39
get url
text

Kantonalni odbor SNSD-a Sarajevo zatražio je da se u glavnom gradu otvori kancelarija Vlade RS-a, a o toj inicijativi detaljnije će upoznati i vrh stranke na predstojećem saboru.

Kantonalni odbor je, u okviru priprema za šesti Sabor SNSD-a 15. juna u Laktašima, za predsjednika te stranke jednoglasno predložio Milorada Dodika, ali je zaključio da treba pokrenuti inicijativu prema vlastima entiteta RS za formiranje biroa Vlade RS-a u Sarajevu, prenosi Glas Srpske.

Na sjednici odbora raspravljano je i o položaju Srba u Kantonu Sarajevo. Konstatirano je da je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u FBiH na sceni "perfidna politika etničkog čišćenja Srba". U prilog toj tezi, zanemarujući činjenicu da su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma na odlazak sa prostora FBiH Srbe stimulirali tadašnji politički čelnici entiteta RS, ističu da danas u FBiH živi oko 50.000 Srba, a 1991. ih je bilo 600.000. U Sarajevu, dodaju, živi manje od 10.000 Srba.

Ocjenjuju također da je srpska zajednica u Sarajevu "najugroženija etnička zajednica na prostoru bivše Jugoslavije" te da je to posljedica "sistemske opstrukcije i političke diskriminacije organa vlasti FBiH i kantona".

Prvi čovjek kantonalnog odbora SNSD-a Mirko Todorović rekao je za Glas Srpske da je riječ o inicijativi o kojoj je razgovarano još prije nekoliko godina i koja je, kako je rekao, dobro napredovala do određenog momenta.

- Samo obnavljamo inicijativu jer smatramo da bi to bilo veoma važno za nas. Takva kancelarija postoji u Mostaru. Nas 12 će učestvovati na Saboru SNSD-a i iskoristit ću tu priliku da porazgovaram sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović u vezi sa tim, ako ne uzmemo riječ na samom saboru jer je to važno pitanje za Srbe. Vidjećemo kako će se razvijati situacija - rekao je Todorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.