open-navfaktor-logo
search
Pojačane kontrole
SNSD-ovci tvrde da se sarajevska policija ispred Zetre ponašala bahato i drsko, oglasio se MUP KS
Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo vrše u skladu sa svojim nadležnostima pojačan obilazak lokaliteta dvorane Zetra gdje se nalazi Glavni centar za brojanje glasova.
17.10.2022. u 15:07
get url
text

Iz MUP-a KS kategorično odbijaju navode o bilo kakvom neprofesionalnom odnosu policijskih službenika o kojima su upoznati putem pojedinih medija. 

- Ističemo da su policijski službenici Uprave policije MUP-a KS postupali u skladu sa zakonskim ovlastima. Napominjemo da niko od zatečenih lica nakon predmetne kontrole nije pristupio u službene prostorije kako bi eventualno podnio žalbu na rad i postupke policijskih službenika - saopćeno je iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Uprave policije MUP-a KS. 

Tokom prethodne noći, naveli su iz sarajevske policije, na parking prostoru u blizini spomenutog objekta uočena su tri putnička vozila i devet osoba koja su, u skladu sa zakonskim ovlastima, policajci kontrolisali i izvršili odgovarajuće provjere.

- O preduzetim mjerama i radnjama sačinili su službeni izvještaj, te je jedno od lica policijskim službenicima izjavilo da se na navedenom prostoru nalaze radi organizacije prijevoza posmatrača koji prate proces brojanja glasova ispred jedne od političkih partija - navodi se u saopćenju. 

Jutros je zamjenik predsjednika dobojskog Gradskog odbora SNSD-a Danijel Jošić rekao Srni da ga je ispred sarajevske dvorane Zetra, zajedno sa oko 15 posmatrača i članova ove stranke, policija blokirala i sat vremena saslušavala, bez odgovarajućeg pojašnjenja, te se ponašala bahato i drsko. Jošić je rekao da je došao ispred Zetre u kojoj se vrši kontrolno brojanje glasova da vrati za Doboj posmatrače SNSD-a, kada je naišla patrola policije koja ih je legitimisala.

- Tražili su pojašnjenja ko smo, a nakon toga su, navodno, zvali Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da potvrde. Ubrzo oko nas su bile četiri policijske patrole koje su nas blokirale i saslušavale duže od sat vremena - izjavio je Jošić.

On je naveo da je ponašanje policije bilo drsko i bahato i nakon što ih je informisao da je zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Jošić je rekao da su posmatrači ove stranke bili konstantno pod pritiskom i sa pokušajima da se onemoguće da blagovremeno prate proces prebrojavanja ili oteža njihovo prisustvo. Nakon zadržavanja i ispitivanja, Jošić je rekao da su jutros svi doputovali u Doboj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.