open-navfaktor-logo
search
Tragedija
Snimljeni posljednji trenuci vatrogasaca koji su pokušali ugasiti požar prije eksplozije koja je uništila Bejrut
Objavljena je fotografija koja prikazuje posljednje trenutke vatrogasaca koji su poslani da se izbore sa požarom u skladištu broj 12 u Bejrutu, prije nego što su hemikalije pohranjene u skladištu eksplodirale.
07.08.2020. u 07:50
get url
text
Stradali vatrogasci u Bejrutu

Fotografija, koju je objavio Daily Mail, prikazuje vatrogasce kako pokušavaju otvoriti vrata skladišta, na kojima je postavljena i oznaka da su unutra uskladištene opasne hemikalije.

Osoba koja je snimila fotografiju je pronađena mrtva, a fotografija je sačuvana na telefonu koji se nalazio uz tijelo. Vlasti u Bejrutu su saopćile da se deset vatrogasaca vode kao nestali, nakon što je eksplodiralo 2.750 tona amonij-nitrata smještenog u skladištu.

Jo Noon, Methal Hawwa i Najib Hati bili su dio desetočlanog tima za brzo reagiranje. Devet osoba se još vode kao nestale, dok je 25-godišnja Sahar Faris pronađena mrtva.

Faris, koju su na društvenim mrežama nazvali "Mladom iz Bejruta", bila je vjerena i planirala je vjenčanje u junu naredne godine.

Trojica vatrogasaca fotografisana su kako riskiraju svoje živote kako bi se spriječili katastrofu. Jedan od njih, Najib Hati nije imao vremena ni da obuče uniformu.

Poslani su sa drugom kolegicom, za koju se vjeruje da je Sahar Faris, iz vatrogasne stanice u La Quarantaineu u vozilu za hitne slučajeve i prvi su stigli na mjesto eksplozije. Još šest vatrogasaca je stiglo u vatrogasnom vozilu.

- Kad se dim pojavio, poslali smo jedinicu od 10 ljudi. Šest je bilo u vatrogasnom vozilu i četiri u automobilu za hitne slučajeve. Trojica muškaraca na čuvenoj fotografiji prvi su pokušavali otključati vrata skladišta 12. Iza njih su išli kolege u drugim vozilima. Eksplozija je pogodila sve njih. Devet osoba se još vode kao nestale, a Sahar Faris pronađena je i proglašena mrtvom. Njena je porodica jučer tugovala. Njen zaručnik je devastiran – kazao je zvaničnik iz vatrogasne službe.

Detalji fotografije, poput teških sivih kliznih vrata i bijelog znaka s arapskim natpisom, također su vidljivi u videozapisu snimljenom ispred skladišta pri izbijanju prvog požara. Na snimku se vide vatrogasci u sličnim uniformama kao oni koji se vide na fotografiji.

Najmanje 5.000 osoba je povrijeđeno u eksploziji zbog koje je oko 300.000 osoba ostalo bez krova nad glavom, a nastala šteta je procijenjena na gotovo pet milijardi dolara. Polovina zgrada u Bejrutu je oštećena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.