open-navfaktor-logo
search
Objavljen snimak
Snimljen incident iznad Sredozemnog mora: Rusi ugrozili sigurnost američkog pilota
Američka vojska objavila je snimak za kojeg tvrde da je dokaz da su ruski piloti po drugi put u četiri dana ugrozili sigurnost američkog pilota presrećući avion američke mornarice.
19.04.2020. u 23:48
get url
text
Ruski avion
Ruski avion

Incident se dogodio u nedjelju, 19. aprila, kada je avion američke mornarice P-8A, koji je letio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Sredozemnog mora, dva puta presreo ruski SU-35 u oeriodu od 100 minuta. Prvo presretanje smatralo se sigurnim i profesionalnim. Drugo presretanje utvrđeno je da nije sigurno i da je neprofesionalno zbog velike brzine i manevra kojim je udaljenost između dva aviona svedena na ispod osam metara.

Kao odgovor, P-8A, koji je djelovao na konstantnoj visini i brzini, spustio se kako bi se udaljio i osigurao sigurnost oba aviona, saopćile su američke pomorske snage.

- Nepotrebne aktivnosti ruskog pilota SU-35 bile su u neskladu s dobrim avionskim i međunarodnim pravilima leta, ozbiljno ugrožavajući sigurnost leta oba aviona – navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako očekuju da se ruski piloti ponašaju u skladu s međunarodnim standardima koji su postavljeni radi osiguranja i sprečavanja incidenata, uključujući Sporazum iz 1972. za sprečavanje incidenata na otvorenom i vanjskom području (INCSEA).

Ovaj incident je uslijedio nakon prvog incidenta od 15. aprila 2020. nad istim vodama, kada je ruski SU-35 letio manje od osam metara udaljen američkog P-8A.

U oba slučaja američki su avioni, tvrde, djelovali u skladu s međunarodnim pravom i nisu izazvali ovu rusku aktivnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.