open-navfaktor-logo
search
Čula se kilometrima
Snažna eksplozija u Engleskoj: Eksplodirala bomba dok su je demontirali
Bomba iz Drugog svjetskog rata pronađena u engleskom gradu Great Yarmouth detonirala je dok se radilo na njenom deaktiviranju, uzrokujući ogromnu eksploziju koja se čula kilometrima.
10.02.2023. u 22:24
get url
text
Eksplozija u Engleskoj

Vojni specijalisti su pokušavali da je "razoružaju" kada je došlo do neplanirane detonacije oko 17 sati, javlja BBC.

Ljudi su na društvenim mrežama rekli da su čuli glasan prasak i osjetili kako se zgrade tresu 24 kilometra dalje.

Nema izvještaja o povrijeđenima među vojskom, ekipama hitnih službi ili građana javnosti, saopćila je policija Norfolka.

Kordoni su postavljeni kada je u utorak bomba prvi put otkrivena blizu dvije gasovodne cijevi i počeli su radovi na njenom osiguranju. Kordoni, na 200 i 400 metara od bombe podignuti su u petak uvečer.

Većina puteva je ponovo otvorena i stanovnicima je dozvoljeno da se vrate svojim kućama.

Pomoćnik šefa policije u Norfolku, Nick Davison je kazao da je naprava detonirala ubrzo nakon što su počeli radovi na njenom deaktiviranju.

Bombu dugu oko metra i tešku oko 250 kilograma je na Southtown Roadu otkrio izvođač radova koji je radio na trećem prelazu preko rijeke Yare.

Specijalisti su izgradili zaštitnu pješčanu barijeru oko bombe prije pokušaja njene detonacije, kao dio sigurnosnih mjera.

Saopćeno je da je šteta uzrokovana eksplozijom u vidu polomljenih prozora na automobilima, pogođenim vrhom skele na mostu i nekim oštećenjima na zidu od poplave.

Nema naznaka da je eksplozija nanijela štetu gasovodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.