open-navfaktor-logo
search
Poginula jedna osoba
Snažan zemljotres pogodio Filipine, pokrenuta klizišta, oštećene brojne zgrade
Najmanje jedna osoba je poginula i brojne zgrade su oštećene kada je snažan potres magnitude 7,1 stepeni po Richterovoj skali pogodio filipinski otok Luzon u srijedu u sjevernoj pokrajini Abra, izazivajući snažna podrhtavanja tla sve do prijestolnice Manile.
27.07.2022. u 08:27
get url
text

{$galerijaFotografija}

Prema riječima viceguvernera Abre Joya Bernosa, jedan 25-godišnjak je poginuo od ruševina zgrade kada se zemljotres desio oko 11 kilometara jugoistočno od mjesta Dolores, na dubini od 10 kilometara, sudeći prema podacima Američkog geološkog zavoda.

- Uprkos tužnim izvještajima o štetama izazvanim potresom, mi osiguravamo brzi odgovor za pomoć onima u potrebi i pogođenim ovom katastrofom - objavio je predsjednik Ferdinand Marcos Jr na Facebooku.

Bolnica u pokrajini Abra je evakuirana nakon što se njena zgrada djelimično srušila, ali nije javljeno o bilo kakvim žrtvama u njoj, saopćili su zvaničnici, prenosi Reuters.

Nakon zemljotres pokrenuta su i klizišta i oštećena je infrastruktura, a u dijelovima Cordillerasa nema napajanja električnom energijom, te je došlo i do prekida u pružanju internet usluga.

Zemljotres na Filipinima - 27. 7. 2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.