open-navfaktor-logo
search
Turska
Smješteni u Bingolu i Tunceliju: Plutajuća ostrva i dolina Munzur - čuda prirode koja ostavljaju bez daha
Bingol, grad u istočnoj Anadoliji, raskrsnica je između glavnih puteva koji povezuju istok i zapad, sjever i jug Turske. Ovim gradom, koji datira iz vremena od 5.000 godina prije nove ere, prošle su brojne civilizacije - Urartui, Asiraci, Hetiti, Perzijanaci, Bizantijci, Rimljani i nakon toga Ajubidi, Artuqidi, Seldžuci i Osmanlije.
26.11.2022. u 21:09
get url
text

Građevine koje svjedoče o svojim brojnim precima, zbog brojnih ratova, ali i zemljotresa, nisu preživjele do danas, ali, nekada, u Bingolu, postojala su dva dvorca – jedan je sagradio kralj Menua od Urartua, a drugi, prema zapisima poznatog putopisca Evlije Čelebije, podigao je jedan od najuspješnijih vojnih zapovjednika u historiji, Aleksandar Veliki, i to nakon što mu je voda s jezera bingolskih planina spasila život. On je, navodno, i osnivač grada.

Adamovo vino

No Bingol je današnje ime dobio 1945, a do tada je nosio naziv Çapagçur, što znači grad izgrađen na početku rijeke, jer Bingol počiva na čuvenoj rijeci Eufrat. Ni ime Bingol nije slučajnost, jer sa svih strana ovog turskog grada, koji je i administrativni centar istoimene provincije, nalaze se planinski lanci koji sadrže mnoge prirodne ljepote, te brojna kraterska jezera, velika i mala, na planinama. Bingol zapravo znači hiljadu jezera, a jedno od njih, sadrži "Adamovo vino", koje ovjekovječi onoga koji ga pije.

U srednjem vijeku grad se zvao Romanoupolis po bizantskom caru Romanu I. Lakapinu.

Danas Bingol ima oko 200. 000 stanovnika, i rado mu hrle ljubitelji prirode zbog zelenih planina, Plutajućih ostrva (Yüzen Adalar), geografije pogodne za zimske i planinske sportove, rekreacionih područja, hladne prirodne vode, termalnih izvora...

Najzanimljivije mjesto koje privlači turiste su Plutajuća ostrva. U Bingolu postoje tri, a u cijeloj Turskoj čak 22, no ono što je zanimljivo u vezi s njima je način na koji plutaju po jezerskoj vodi. Biljke na ovim malim otocima jedu mikro-ćelije i oslobađaju plin metan nakon što ih pojedu. Kao rezultat, ovaj plin se kreće u vodi i sprječava potonuće tla. Dakle, najizrazitija karakteristika jezera je da se tri ostrva u njemu kreću nezavisno, poput splava. Zakržljala stabla jasena povećavaju vizualnu ljepotu ostrva Yüzen, a voda jezera je slatka i bistra, i duboka čak 50 metara.

Bingol je čuven i po prvoklasnom medu, koji bilježi zavidne uspjehe na svjetskom tržištu.

Narodna vjerovanja

Odmah uz Bingol smjestio se i Tunceli, grad na rijeci Munzur, koji posjetitelje dočekuje u čarobni svijet ispunjen prirodnim ljepotama, kulturnim znamenitostima i legendama. Sa historijom koja datira otprilike od 5500. godine prije nove ere, Tunceli je bio centar stanovništva još od prahistorije.

Sa svojom planinskom topografijom, grad ima mnogo rijeka i dolina. Iako nema izlaz na more, vode ima u izobilju u svim godišnjim dobima – potoci Munzur i Pülümür imaju plaže koje se mogu uporediti sa obalom Mediterana. Posebno u ljetnim mjesecima, ove plaže su prilično popularne među lokalnim stanovništvom. Osim što nudi rafting, skijanje na vodi, paraglajding i treking, Tunceli ima i skijalište.

Kultura Tuncelija oblikovana je pridržavanjem narodnih vjerovanja i prakse (alevizam ili šiizam). A ono što najviše privlači pažnju turista, ali i lokalnog stanovništa je Nacionalni park Munzur površine 42. 000 hektara, gdje postoji čak 1. 600 vrsta biljaka, od kojih je 270 endemskih za Tunceli, zajedno sa raznolikim spektrom divljih životinja. Njih 47 se ne može naći nigdje drugo u svijetu.

 

Jedini muzej u gradu, Muzej Tunceli, otvoren je krajem 2020. godine. Zgrada je izgrađena kao kasarna 1937. godine. Njeni eksponati datiraju od paleolita do perioda Republike, pričajući arheološke, historijske i kulturne vrijednosti grada posjetiocima. U okviru muzeja nalazi se biblioteka sa 10.000 knjiga, a među odjelima jedan je o vjerovanju koji posjetiteljima nudi informacije o alevizmu, zajedno sa izložbom koja objašnjava alevijske rituale.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.