open-navfaktor-logo
search
Ekspert Bodo Weber
Smjenom stranih sudija mijenjao bi se i Ustav BiH po modelu SNSD-a i HDZ-a
Insistiranje na odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, njemački politikolog i ekspert za Balkan Bodo Weber, vidi u svjetlu nastojanja da se izdejstvuje izmjena najvišeg akta BiH, koji je postignut na kraju troipogodišnjeg rata potpisivanjem sporazuma u Dejtonu.
20.02.2020. u 07:53
get url
text

-Mislim da je poprilično jasno da se radi o namjeri da se dođe do neke de facto posredne promjene ustavnog poretka u BiH po modelu kojeg vidimo dugi niz godina na tapeti na strani srpske i hrvatske politike, pogotovo SNSD-a i HDZ-a BiH - smatra Weber.

O tome zašto su oni potrebni Weber kaže:

-Slučaj Ljubić je pokazao da, što se tiče nacionalno škakljivih predmeta koji diraju ustavni poredak BiH, u presudama se pojavi određeni tandem dvoje srpskih i dvoje hrvatskih sudija i da za sada branu za odbranu sistema predstavlja to troje stranih sudija - ocjenjuje Weber.

Podsjetimo, Božo Ljubić je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona pred Ustavnim sudom BiH o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Ustavni sud BiH je 2016. godine ocijenio da je dosadašnji način izbora delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta, kako je propisano Izbornim zakonom BiH, diskriminatoran i da ga treba mijenjati.

Kako je Ustavni sud od presudnog značaja za pravosudni sistem svake zemlje, njegova je uloga s transformacijom Ureda visokog predstavnika, odnosno s približavanjem Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji trebala prerasti u jedinog arbitra u sporovima između različitih razina vlasti, podsjeća Weber.

Međutim, i u EU su svjesni da za to nije vrijeme, te to ne može predstavljati prijetnju, a ni opravdanje za tolike političke udare.

-Nismo vidjeli nikakav korak u tom pravcu ispunjavanja preduvjeta koji je predvidjela Evropska unija da bi se mogao završiti mandat stranih sudija. Upravo taj politički potez iz Banje Luke i iz Mostara ide obrnutim pravcem od onoga što je zamislila Evropska komisija. Odlazak stranih sudija u fazi kada vlada politizacija bi značio dominaciju četiri nad ostala dva i zaista bi došlo do podrivanja ustavnog poretka i te prvobitne dejtonske institucije Ustavnog suda koji bi, zapravo, trebao redefinisati ustavni poredak i čije su presude konačne - kaže Weber, objavila je RSE

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.