VEZANI TEKST - Fejzić nakon što su ga Srbi smijenili sa mjesta zamjenika načelnika Srebrenice: Ovo je loša poruka Bošnjacima

Fejzić u izjavi za Faktor ističe kako načelnik Mladen Grujičić, po čijem nalogu su i glasali svi srpski odbornici, nije imao prepreka da ostvari svoj naum jer su svojevremeno promijenjeni veoma bitni članovi Statuta općine.

- Kada je prije nešto više od dvije godine sa funkcije predsjednika Skupštine Srebrenice smijenjen Ćamil Duraković, a imenovan Salko Tursunović, isključivo glasovima srpskih odbornika, ubrzo se krenulo u mijenjanje, odnosno ukidanje pojedinih članova Statuta.

Tako je brisan član Statuta kojim je bilo propisano da ukoliko je načelnik Srbin, da njegov zamjenik mora biti Bošnjak i obrnuto - objašnjava Fejzić.  

Njega će na ovoj funkciji naslijediti Momčilo Cvjetinović iz SDS-a.

- Dovoljno je reći da je Cvjetinović bio član Ratnog predsjedništva Srebrenice - istakao je Fejzić.

Alija Tabaković, predsjednik SDA Srebrenica i nekadašnji čelnik Skupštine ove općine, smatra kako će se smjenom Fejzića dodatno otežati položaj Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Udruženja žrtava: Smjena Hamdije Fejzića je nastavak politike 1990-ih, tražimo da Schmidt poništi odluku

- Nažalost, ne možemo spriječiti Srbe da ovo urade. Imaju većinu, a na prvoj sjednici Skupštine kojom je predsjedavao Tursunović poništen je član Statuta čime je otvorena pravno-formalna mogućnost da Srbi imaju i načelnika i zamjenika načelnika općine.

Šta to konkretno znači za Bošnjake i njihove svakodnevne probleme? Fejzić je mnoge probleme sam rješavao, pružao Bošnjacima institucionalnu pomoć. Sada će Bošnjaci biti prisiljeni za rješavanje svojih problema ići Grujičiću i Cvjetinoviću, koji je bio član Ratnog predsjedništva Srebrenice. Oni će ih moći ucjenjivati, mi vama pomognemo, vi nama date glasove na izborima.

U ovu situaciju mora se uključiti međunarodna zajednica i osigurati Bošnjacima ravnopravnost kada su u pitanju čelne pozicije u Općini Srebrenica - naglasio je Tabaković za Faktor.