open-navfaktor-logo
search
Sjednica u petak
Smjene 121 direktora škola u TK: U sindikatu iznenađeni, čekaju obrazloženje
Rukovodstva sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu danas su održala sastanak zbog najava da će biti smijenjen 121 direktor škola u TK.
28.04.2021. u 13:43
get url
text

Podsjećamo, zastupnik PDA u Skupštini TK Mirsad Bečić predao je amandman za izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju, a nezavisni zastupnik Smajo Mandžić amandman na izmjene Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju TK. Oni u svojim amandmanima traže da usvajanjem izmjena spomenutih zakona prestane mandat svim stalnim školskim odborima, kao i svim direktorima osnovnih i srednjih škola u TK.

VEZANI TEKST-Faktor saznaje: Podneseni amandmani kojima se smjenjuju svi direktori škola u TK!

- Najave o smjenama direktora su za nas iznenađenje jer je do sada sve išlo u pravcu da toga neće biti. Izmjene oba zakona koja tretiraju obrazovanje u TK nisu padrazumijevala nikakve smjene - kaže Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK.

Skupština TK zasjeda u petak, a tada će biti i izjašnjenje o amandmanima. Javne rasprave o izmjenama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju nema jer se usvajaju po skraćenom postupku.

- Mi smo vidjeli amandmane koje su se pojavili u javnosti, ali oni nemaju nikakvog obrazloženja. Moramo sačekati sjednicu Skupštine TK da vidimo kakvo je obrazloženje za ovakakv potez. Ukoliko dođe do smjene direktora, analizirat ćemo posljedice i u skladu s tim djelovati - dodaje Kulović.

On kaže da je Vlada u izmjene ugradila dobar dio zahtjeva koje su imali sindikati.

- Tu mislim na prerastanje ugovora na određeno u one na neodređeno, da se ne gube zvanja tokom pandemije, da se utvrde kriteriji za sporazumne prelaske iz škole u školu... O smjenama direktora i školskih odbora tada nije bilo govora - zaključuje Kulović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.