open-navfaktor-logo
search
Sjednica Doma naroda BiH
Smjena ministra Lučića skinuta s dnevnog reda: Gdje je "zapelo"
Odluka o potvrđivanju smjene Miloša Lučića, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, skinuta je s dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
08.04.2021. u 13:06
get url
text

Skidanje ove tačke dogovoreno je na kolegiju Doma naroda.

Odluku o smjeni ministra Lučića donio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) obrazloživši to činjenicom da je DNS, iz kojeg Lučić dolazi, napustio vladajuću koaliciju.

Odluku o smjeni ranije je potvrdio Zastupnički dom Parlamenta BiH, a da bi bila konačna, to treba da učini i Dom naroda.

Iz SDA su još ranije istakli da postoji sporazum, odnosno dogovor da ministar za ljudska prava i izbjeglice treba biti nestranačka ličnost. Naveli su da očekuju da Tegeltija, prije nego predloži Lučićevog nasljednika, napravi konsultacije sa strankama koje podržavaju Vijeće ministara.

No kao mogući kandidat za Lučićevog nasljednika spominje se Igor Radojičić (SNSD), bivši gradonačelnik Banje Luke.

Prema našim informacijama, to je bio jedan od razloga zbog čega je smjena Lučića skinuta s dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda.

U slučaju smjene Lučića, a do izbora novog ministra, ministarstvom bi rukovodio zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, što ne odgovara SNSD-u.

Delegati Doma naroda bh. Parlamenta danas nisu prihvatili da na dnevni red bude uvrštena smjena zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića.

Ovu inicijativu uputio je delegat Mladen Bosić, kazavši da je odluka o Ilićevoj smjeni potvrđena u Zastupničkom domu u januaru, te je podsjetio da se radi o "dobro poznatom slučaju kojeg su nadležni organi uhvatili u privređivanju nelegalnog klađenja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.