open-navfaktor-logo
search
Nova većina
Smijenjeno rukovodstvo Skupštine Općine Višegrad
Muamer Sofović (NiP) i Marko Nikolić (SDS) smijenjeni su sa pozicije predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Skupštine Općine Višegrad.
02.11.2022. u 10:16
get url
text

Nova skupštinska većina u lokalnom parlamentu koju predvodi SNSD, na poziciju predsjedavajućeg imenovala je Srpka Baranca (DNS) dok je na funkciju potpredsjednika SO imenovala Edina Karamana (SDA).

Time su na devetoj redovnoj sjednici nastavljena burna dešavanja započeta prije nekoliko mjeseci opozivom načelnika Višegrada Mladena Đurevića (SNSD) koji uprkos održanom referendumu nije proveden u praksi.       

Smijenjeni predsjednik SO Višegrad Muamer Sofović navodi kako je na sjednici bilo očigledno da je došlo do promjene u omjeru snaga.

- Imali smo zakazanu redovnu sjednicu. Međutim, oni su došli sa dopunom od nekih 15-ak tačaka dnevnog reda, među kojima je bila i smjena predsjednika SO, potpredsjednika, svih radnih tijela i komisija. Suština svega je da je Srpko Baranac iz DNS-a, kada je Nešić to dogovorio sa Dodikom, prešao u koaliciju sa SNSD-om, oni su napravili većinu i ovo što se uradilo nije zakonito -  tvrdi Sofović.

Napominje da je sjednica prekinuta kod usvajanja dnevnog reda.

- Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić počeo je da vrijeđa za govornicom i ja sam mu oduzeo riječ, opominjao ga, međutim nije prestao pa sam tražio da se udalji sa sjednice i u konačnici bio prinuđen iskoristiti pravo po Poslovniku da prekinem sjednicu. Nas 10 odbornika je napustilo sjednicu, međutim ostala je nova većina od 11 odbornika bez sekretara i oni su nastavili. Vidim da su izabrali novo rukovodstvo, međutim mi ćemo tražiti mišljenje Ministarstva lokalne uprave i samouprave i pretpostavljam da će se to staviti van snage - ističe Sofović.

Tvrdi kako je u svemu najveći problem načelnik Mladen Đurević koji je opozvan prije šest mjeseci.

- Zakonski rok je bio mjesec dana, a istekao je 12. jula. Iako je izborna komisija RS-a morala reći svoje mišljenje da CIK donese odluku, oni punih šest mjeseci nikada nisu donijeli odluku i opozvani načelnik šest mjeseci vrši tu funkciju. To je nevjerovatno. Mi ćemo insisitirati na provedbi zakona i donošenju odluka, a nisu isključeni ni mogući protesti pred Centralnom izbornom komisijom koja mu nije oduzela mandat – podsjeća Sofović.

U obrazloženju nove skupštinske većine za smjenu Sofovića, između ostalog, navedeno je da je svojim postupcima narušio dignitet SO, a za Nikolića da je napravio veće propuste i zloupotrijebio funkciju.

Novu većinu u višegradskom parlamentu čine SNSD, DNS, SPS, SDA i samostalni odbornik koji zastupa politiku Narodne partije Srpske Mladenko Tasić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.