open-navfaktor-logo
search
Podržalo 17 zastupnika
Smijenjena Vlada USK, čeka se imenovanje nove
Za smjenu je glasalo 17 zastupnika iz  A-SDA, SDP-a, DF-a, Nezavisnog bloka i DNZ-a, koji su jučer uputili zahtjev za sazivanje vanredne sjednice
17.10.2018. u 17:07
get url
text

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) smijenjena je na vanrednoj sjednici Skupštine koja se održava u Bihaću.

Za smjenu je glasalo 17 zastupnika iz  A-SDA, SDP-a, DF-a, Nezavisnog bloka i DNZ-a, koji su jučer uputili zahtjev za sazivanje vanredne sjednice.

Prethodno je smijenjen predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić (SDA), a za novog je izabran Rasim Pajić (A-SDA).

Ovo je jedinstven slučaj u našoj zemlji da se neka vlada smjenjuje i imenuje nova samo dvadesetak dana prije imenovanja nove kantonalne vlasti u skladu sa rezultatima izbora.

Zastupnici Skupštine USK, njih 18, zatražili su jučer pisanim putem od predsjedavajućeg Nijaza Hušića sazivanje vanredne sjednice za danas u 13 sati, ali nisu naveli obrazloženje niti predložili tačke dnevnog reda o kojima žele raspravljati. U zahtjevu su ovlastili dopredsjedavajućeg Mladena Lonića da zakaže sjednicu i predsjedava ukoliko to Hušić odbije uraditi. Međutim, iako je predsjedavajući zakazao za petak sjednicu Kolegija, a potom i Skupštine, njegov zamjenik iz reda srpskog naroda, inače kadar SDP-a, nije želio čekati nego je sjednicu zakazao za danas. Zbog kršenja procedura Hušić se obratio Ustavnom sudu FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.