open-navfaktor-logo
search
U jeku pandemije
Smijenjen Muhamed Ahmić: Imenovana nova v. d. direktorice JU Dom zdravlja KS
Nova vršiteljica dužnosti generalnog direktora Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo je Amela Kečo.
08.03.2021. u 12:48
get url
text

Kečo je specijalista porodične medicine i ranije je obavljala funkciju direktorice Organizacione jedinice Centar.

Sa pozicije pozicije direktora JU Dom zdravlja KS smijenjen je Muhamed Ahmić.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je nakon imenovanja kao prvi korak najavio smjenu direktora domova zdravlja ističući kako nije zadovoljan radom ove ustanove.

- Prvi potez Vlade Kantona Sarajeva mora biti adresiranje jednog od najvećih problema koji trenutno građani proživljavaju, a to je neadekvatna primarna zdravstvena njega, prvenstveno u Domu zdravlja. Šokantno je na koji način se ta institucija vodi. Uprava i upraviteljski organi te institucije idu na produžene izolacije, zaključavaju se u svoje kancelarije da ne bi sreli nekog pacijenta, dok medicinski radnici padaju s nogu - kazao je Forto u razgovoru za Faktor. 

I prethodni direktor Muhamed Ahmić isticao je ranije kako očekuje smjenu, a izjavu premijera Forte okarakterisao je kao "netačnu, neobjektivnu, paušalnu i zlonamjernu".

Tada je doktor Ahmić "prozvao" i suprugu premijera Forte Eminu Forto, ističući kako je tražila da ne radi u trijažnom centru. 

- Postojali su određeni otpori uposlenika u smislu ko je taj ko može da radi ne samo u Covid-centru ili ambulantama, već i u trijažnim punktovima. Neki uposlenici su tražili od mene da im zaštitim prava iz radnog odnosa. Stomatolozi su se obratili Zdravstvenoj inspekciji i tražili mišljenje da ne rade u trijažnim centrima. Jedna od njih koja je to tražila bila je Emina Forto, supruga budućeg premijera Edina Forte. Ona radi kao stomatolog u Domu zdravlja "Omer Maslić". Međutim, bilo je dosta stomatologa koji su pristali i radili u trijažnim centrima, bez obzira na činjenicu da je Zdravstvena inspekcija podržala zahtjev stomatologa da ne rade u trijažanim centrima. U vrijeme pandemije koronavirusa mislim da se ne treba pozivati na neka radnička prava već da svi radimo svoj posao – kazao je Ahmić ranije u razgovoru za Faktor.

Podsjećamo, ranije je Vlada KS imenovala i nove v. d. članova Upravnog odbora, za predsjednika je imenovan Alen Pilav, dok su članovi Merita Tirić-Čampara, Zlatko Ilić, Ademir Spahić i Jasmin Gazija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.