Do razrješenja Hadžiomerovića koji se trenutno nalazi na bolovanju, došlo je na prijedlog premijera BPK Goražde Edina Ćulova, a na temelju dopisa NPI koja je dio parlamentarne većine.

U dopisu se, između ostalog, navodi da je Hadžiomerović duže vrijeme spriječen da obavlja dužnost ministra privrede BPK Goražde.

- Kako se radi o kompleksnom ministarstvu koje mora da opslužuje potrebe građana, prinuđeni smo da izvršimo zamjenu lica koje obavlja dužnost ministra privrede. Ulazimo u vrijeme u kojem ministarstvo privrede mora da pripremi i realizuje programe i projekte bitne za BPK Goražde i građane te da se u ministarstvu privrede pokušaju uspostaviti normalni uvjeti za rad – navodi se, između ostalog, u dopisu.

Novoimenovani ministar za privredu Zijad Briga danas je položio i svečanu izjavu, a tokom obraćanja podsjetio je da je ovo četvrti put da polaže zakletvu za ministra u Vladi BPK u kojoj je prije desetak godina "obnašao funkciju ministra za boračka pitanja u Vladi SDA, u dva mandata".

- Obećavam da ću svu energiju, znanje i iskustvo uložiti u cilju unapređenja života svih građana BPK bez obzira na nacionalnu, vjersku, stranačku ili bilo koju drugu pripadnost. I ranije sam kao ministar za boračka pitanja odgovorio svakom zadatku. Što se ovog resora tiče, dosta je urađeno u sektoru privrede koja je okosnica razvoja cijele jugoistočne Bosne, a i sada u složenoj političkoj situaciji, investicije nisu prekinute. Znamo da je poljoprivreda u strmoglavom padu i u tom pravcu moramo stvarati bolji ambijent da iskoristimo potencijale koje BPK Goražde ima. Nadam se uspješnoj zajedničkoj saradnji – poručio je Briga.

Skupština BPK trenutno raspravlja o prijedlogu odluke o utvrđivanju Kalendara obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina, u BPK Goražde.

Na dnevnom redu su i prijedlog odluke o utvrđivanju niskoakumulativnih djelatnosti tradicionalnih i starih zanata BPK za 2023. godinu, prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju Sportsko-rekreativnog centra-streljane.

Predviđeno je i razmatranje prijedloga odluke o utvrđivanju industrijske zone "Vinčica" na području Općine Pale u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i izvještaja o izvršenju sankcija organa iz člana 3. Zakona o izvršenju sankcija u BPK Goražde.