open-navfaktor-logo
search
Vlada odlučila
Smijenjen direktor Uprave policije MUP-a TK: "Nema politike, ovaj korak je dobar za građane"
Vlada Tuzlanskog kantona smijenila je jutros direktora Uprave policije MUP-a TK Dževada Kormana. Ova odluka je konačna i na nju nije moguća žalba.
31.01.2020. u 11:12
get url
text
Smijenjeni direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman

Prethodno je Vlada TK donijela odluku kojom je prihvaćen prijedlog ministra unutrašnjih poslova i pokrenut postupak smjene direktora Uprave policije te je zatražena saglasnost od Nezavisnog odbora Skupštine TK za konačnu odluku o smjeni direktora Uprave policije. Nezavisni odbor Vladi TK jučer je dostavio akt u kojem se navodi da su donijeli zaključak o davanju saglasnost na odluku Vlade TK o smjeni direktora Kormana, zbog toga što je njegov rad za 2019. godinu ocijenjen nezadovoljavajućim.

- Direktor može okrenuti sudski spor i mi ga na to upućujemo ukoliko misli da su njegova prava povrijeđena - rekao je za Faktor ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić, koji je pokrenuo incijativu za smjenu.

Na pitanje da li su razlozi za smjenu političke prirode Brkić kaže "da je sve definirano prijedlogom ocjene rada direktora".

- Politike apsolutno nema u ovoj smjeni. Ima depolitizacije Uprave policije, a to će se pokazati u narednom periodu. Pokazat će se koliko je ovaj korak bitan. To je nazahvalan posao za bilo koga, pa i za mene kao ministra, ali će se pokazati dobar za građane - kaže Brkić.

Ministar je direktora ocijenio ocjenom "jedan", dakle "nezadovoljava", a tu procjenu je jednoglasno prihvatila i Vlada TK, što je u konačnici dovelo do smjene, nakon što je saglasnost dao i Nezavisni odbor, koji je konstituiran prošle sedmice.

Između ostalog, u ocjeni rada stoji da je direktor mijenjao koeficijente zaposlenih bez konsultacije sa Sindikatom policije u dva navrata te je sebi povećao plaću za više od 500 KM, a određena povećanja je omogućio i za činove od policajca do starijeg narednika. Povećanje nije izvršeno za ostale inspektorske činove, od čina mlađeg do glavnog inspektora, naveo je Brkić, a tek naknadnim povećanjem mlađi insepktor došao je do povećanja plaće od sedam do osam KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.