Smeta im napredak Turske: Predsjednički sistem u zapadnim zemljama niko ne dovodi u pitanje

objavljeno: 20.03.2017. u 13:24

Predsjednik Udruženja Bosansko-turskog prijateljstva Bosfor Rizvan Halilović, reagirajući na sve učestalije napade i propagandu koja prati demokratizaciju i ustavne reforme u Turskoj, naglasio je da su nakon svih demokratskih i ekonomskih promjena u Turskoj "na red došle i reforme koje će zemlju učiniti još demokratičnijom i snažnijom, što je želja svih njenih građana na čelu s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom“.

Halilović je podsjetio da je "otac moderne turske nacije i najveći reformator u Turskoj sa početka 20. vijeka, Kemal paša Ataturk, uveo jedan polupredsjednički sistem, po ugledu na Francusku i Lenjinovu sovjetsku Rusiju, sa jednom partijom na vlasti, Republikaskom narodnom partijom (CHP)".

-Kada je došlo do modernizacije i novih političkih reformi u modernoj Turskoj 1923. godine cijeli svijet i Evropa su pozdravili ustavne, političke, privredne i opštedruštvene promjene. Donošenjem novog Ustava 1982. godine moderna Republika Turska je ostala i dalje zarobljena u brojna nedemokratska rješenja, koja Turskoj nisu davala mogućnost približavanja evropskim pravnim tečevinama i uključivanja u EU – navodi Halilović.

Prema njegovim riječima, početkom 21. vijeka na vlast u Turskoj dolazi jedna nova generacija političkih, kulturnih, naučnih i privrednih pregalaca koji su preporodili zemlju u svakom smislu i podigli standarde života i privređivanja. Turska je prerasla u svjetsku privrednu silu i zauzela svoje mjesto među 20 najrazvijenijih država svijeta.

-Referendum, sedmi po redu od osnivanja Republike Turske, je najdemokratskiji način izražavanja volje turskog naroda koji se 16. aprila 2017. treba izjasniti o prihvatanju 18 amandmana na Ustav države. Ovim ustavnim promjenama se želi uvesti sličan sistem, koji vrlo uspješno funkcioniše u Sjedinjenim Američkim Dražavama već više od 200 godina – pojašnjava Halilović.

Dalje navodi da bi po izmijenjenom Ustavu pravo glasa na izborima imale sve osobe koje napune 18 godina, a ne kao što je do sada bio slučaj sa napunjenih 25 godina.

-Ovakvu praksu praktikuju mnoge demokratske zapadne zemlje koje sad kritikuju tursku vlast i tobože brinu za demokratska prava. Takvih primjera ima mnogo. Predsjednički i polupredsjednički sistem u zapadnim zemljama niko ne dovodi u pitanje, niti sumnja u njihovu demokratičnost. Mnogi centri moći uporno optužuju predsjednika Erdogana za diktaturu zaboravljajući, pritom, da su ti isti snažno podupirali pokušaj puča 2016. koji je turski narod spriječio svojim golim tijelima – kaže Halilović.

Smatra da je "više nego očigledno da mnoge zemlje Zapada ne mogu da prihvate tako snažan napredak Turske i njeno uspravljane, nakon godina i decenija podaničkog položaja i finansijskog zaostajanja, što je državama koje kritikuju Erdogana, donosilo ogromne profite od roba, usluga i kapitala".

-Mi u Bosni i Hercegovini i zemljama Balkana, kao prijatelji Republike Turske i svih njenih građana, ovom prilikom izražavamo poštovanje i najviši respekt prema svim promjenama koje su dovele Tursku u red najrazvijenijih zemalja svijeta. Radujemo se svakoj novoj demokratskoj promjeni i podržavamo ustavne reforme – zaključio je Halilović.