open-navfaktor-logo
search
Mostar
Smeće zatrpava grad, građani istrajni u blokadi Uborka
S obzirom na to da vozila komunalnih preduzeća ne mogu otpad deponovati na deponiju Uborak, otpad je već polako počeo zatrpavati mostarske ulice i stvarati probleme građanima
12.06.2019. u 16:47
get url
text

Već tri dana traje blokada deponije Uborak, a za sada nema naznaka da bi se uskoro moglo naći rješenje. S obzirom na to da vozila komunalnih preduzeća ne mogu otpad deponovati na deponiju Uborak, otpad je već polako počeo zatrpavati mostarske ulice i stvarati probleme građanima. Građani se žale na prepune kontejnere, da se neugodan miris širi ulicama te da strahuju što ih čeka s obzirom na visoke temperature.

- Postalo je nemoguće proći pored kontejnera, mislim da bi prometnije ulice trebalo na neki način riješiti.  Danas sam bukvalno protrčao jer me smrad naprosto dušio. Razumijem stanovnike koji protestuju, ali pitanje je da li treba da ispašta cijeli grad. Nadam se nekom obostranom što skorijem rješenju, jer s obzirom na vrućine koje su postale već nesnošljive, bojim se pomisliti šta nas čeka. Ovo nema smisla - tvrdi Adnan Hajdarević. Apeluje i građanima da se strpe s obzirom na okolnosti te smeće ne izbacuju svaki dan u kontejner, ako su u mogućnosti.

{$galerijaFotografija}

S obzirom na to da su mještani zaustavili istovar nekoliko teretnih vozila s komunalnim otpadom na deponiju, isti je završio na Bišće polju na divljoj deponiji. Naime, teretna vozila Preduzeća Parkovi otpad istovaraju u krugu nekadašnjeg Aluminijskog kombinata. Sinoć je u južnom dijelu grada velika količina otpada spaljena.

 S druge strane, pred kapijom Uborka i danas dežuraju mještani Vrapčiča i Livča, boreći se za svoju dostojanstvenu budućnost.

Kako tvrdi mještani Nijaz Hodžić, jedan od inicijatora protesta, još se niko od nadležnih nije udostoji odazvati apelu očajnih građana koji na iznimno visokim temperaturama pored nesnosnog smrada provode po cijele dane. Plan je da i ovu noć zanoće na otvorenom, i koliko noći bude trebalo, ali na Uborak do daljnjeg neće dopustiti istovar komunalnog otpada, bilo kakve vrste, sve dok ne dobiju rokove za ispunjenje njihovih zahtjeva. Velike nade polažu u sutrašnji sastanak predstavnika nadležnih institucija po pitanju ove problematike.

Smeće zatrpava Mostar, 12.06.2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.